Vitorlát bontanak a Balatonon

Május 11-én szombaton a Vitorlabontó Ünnepséggel hivatalosan is elrajtol a 2019-es vitorlás szezon a Balatonon. Miközben az Balatoni Évadnyitó BEFLEX Nagydíj mezőnye szeli a habokat, addig a balatonfüredi Vitorlás téren számos program, kiállítás, valamint attrakció várja az érdeklődőket. A vitorlásversenyt az előrejelzések szerint békés, nyugodt, igazi tavaszi idő kíséri majd.

Mérsékelt szelet és esőmentes szombatot várnak a szervezők a Vitorlabontó Ünnepségre, valamint az Évadnyitó BEFLEX Nagydíjra – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a verseny vezetője. Farkas Péter kifejtette: a 2018-as szezont záró Szüreti Regattán nem volt kegyes hozzájuk az időjárás, ugyanis halasztani kellett a rajtot, aztán pedig rövidíteni a pályát, ugyanakkor a 2019-es nyitás egyelőre nem tartogat ilyen meglepetéseket. Beszélt arról is, hogy a Balatoni Évadnyitón általában a Kékszalagon indulók egyharmada jelenik meg, 230-240 hajóra számítanak idén.

Farkas Péter kitért arra is, hogy az évadnyitó pályája évek óta változatlan. Balatonfüred előtt 2-2.5 kilométer hosszú rajtvonalról indulnak a vitorlázók, akik Alsóörsnél kerülik meg az első bóját, majd irány Tihany. Az oda helyezett bója megkerülése után következik a befutó szintén Füreden. A verseny vezetője legfeljebb 14 csomós szélre számít, ami ideálisnak mondható.

Farkas Péter beszélt arról is, hogy szolgáltatóbarát vezetést tervez, aminek a célja, hogy azok a vitorlázók is élvezzék ezt a napot, akik nem vérre menő versenyre készülnek. Kiemelte a kommunikáció fontosságát. A VHF rádión és egyéb kommunikációs sávokon folyamatosan tájékoztatják a résztvevőket arról, hogy mi is történik, vagy mi várható a mezőny egészén.

A Vitorlabontó Ünnepség 10 órakor a Város Koncert Fúvószenekara és a Germeringi Delegáció közös műsorával kezdődik a Vitorlás téren, ahol egész nap zene, beszélgetések, családi programok, vitorláskishajó-bemutató várja az érdeklődőket. Mindemellett a parton lévők is kipróbálhatják a vitorlázás élményét egy vitorlás szimulátor segítségével.