Távozott a Nautic Boat atyja, Soponyai Géza

Hétfőn hajnalban, 70 éves korában elhunyt Soponyai Géza hajóépítő, vitorlásversenyző. Soponyai Gézáról 2024. május 11-én Balatonfüreden, a Vitorlabontó Ünnepség és Évadnyitó Vitorlásversenyen emlékeznek meg. A gyászoló család a búcsúztatójáról később rendelkezik.

Sopi hajói nemcsak másoknak hoztak és hoznak mind a mai napig sportsikereket, hanem ő maga is sokszor vehetett át versenykupákat, érmeket sikeres eredményeiért. Legnagyobb eredménye, hogy kétszer megnyerte a Balaton Marathont, 2009-ben a Fa Nándor alapította Balatonkerülő Szóló versenyt, háromszor kapott Magyar Bajnoki aranyérmet, több száz érem és kupa birtokosa különböző klub- versenyeken és bajnokságokon. A 2000-ben rendezett Kékszalag futamán az óriási viharban, öt embert mentett ki csapatával félbehagyva a versenyzést, amiért Fairplay-díjat kapott.

Hajógyártóként és osztálykapitányként az első igazi nagy sikere a balatoni 50-es cirkáló nagy versenyosztállyá fejlesztése volt, amely a mai napig az egyik legnépesebb, és legaktívabb versenyosztály a Balatonon. 2009-ben Hunor fiával együtt megépítette az első NAU 370 RUN-t, amely hajók azóta a Nautic Boat zászlóshajóivá váltak.

A sok évtizedes elhivatott hajóépítő munkája – amellyel mintegy 250 hajóval gyarapította a nagyhajós flottát – valamint a hazai új hajóosztályok megteremtésébe és a vitorlás közösség fejlesztésébe fektetett eredményes tevékenysége elismeréseként a Magyar Vitorlás Szövetség örökös tiszteletbeli tagságra jelölte. Néhány évvel ezelőtt újabb vitorlást épített, a legújabb versenyhajó a NAUTEN, amely 2024-től a Magyar Vitorlás Szövetség elismert versenyosztálya. Modelljei a balatonfüredi Vitorlázeumban is megtekinthetők.

(Borítókép: Facebook)