FRISSÍTÉS: Júliusban kikerülnek a kardinális jelek Tihanyhoz

Összesen nyolc kardinális jelet helyeznek ki Tihany közelébe, ahol az év elején a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. konzorciumban a Magyar Országos Horgász Szövetséggel úgynevezett „akadókat”, köznyelven süllőfészkeket telepített a Balatonban. A Vitorlázz Itthon értesülései szerint 1db Észak kardinális jel, 3 db Dél kardinális jel, 4 db nyugat kardinális jel mellé 28 db, a "a hajózás elől teljesen elzárt terület"-et jelző bojákat helyeznek ki. Továbbra is kiemelten felhívjuk a figyelmet a Tihanyi-szorosnál való áthaladáskor, valamint a Zamárdi előtti vízterülethez közelebb hajózáskor a hajózási útvonal megtartására, annak érdekében, hogy az esetleges balesetek elkerülhetőek legyenek.

Frissítés:

A Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági főosztályának június 15-én kelt határozata szerint végleges jelöléseket helyeznek el a Tihanyi szorosban, valamint annak közelében telepített úgynevezett akadók köré. A jelzések kihelyezésének célja, minden időjárási és látási körülmény esetén biztosítani a víziközlekedés biztonságát azzal, hogy elkerülhetőek legyenek a mélységhiányos területek – olvasható a határozatban.

A Magyar Országos Horgász Szövetség által benyújtott, és a Kormányhivatal által elfogadott, a víziközlekedés jelzésének tervezéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó kérelemben kifejtették: a megvalósult ívóhelyek létrehozásakor mélységhiányos területek keletkeztek, amelyeket az eredeti koncepció szerint korábban megjelöltek. A kihelyezett jelzések ugyanakkor elégtelennek bizonyultak a víziközlekedés biztonságának fenntartására.

Ezt pótlandó, július végi határidővel 1 db Észak kardinális jel, 3 db Dél kardinális jel, 4 db nyugat kardinális jel mellé 28 db,  “a hajózás elől teljesen elzárt terület”-et jelző bojákat helyeznek ki.

A kardinális jeleket úgynevezett súly stabil kialakítású bójákon helyezik el, melyeket fenéksúllyal rögzítenek. A jelekre fényvisszaverő fóliákat ragasztanak, a jelzések csúcsán kompakt éjszakai jelzést helyeznek el, mely tartalmaz minden szükséges elemet, az áramellátással együtt.

A “hajózás elől teljesen elzárt terület”-et jelző bóják hengeres kialakítású, acéllemezből hegesztett szerkezetek lesznek, és a kardinális jelek által lehatárolt területre kerülnek. A bójatest színe sárga, a háromszög jel vörös lesz, melyre szintúgy fényvisszaverő fóliákat helyeznek ki.

 

 

Előzmények:

2020. január 15-én jelent meg híradás a Balatoni Halgazdálkodási Zrt honlapján, mely szerint élőhelyfejlesztési munkálatok zajlanak a Sajkodi-öbölben. A beruházás keretében Tihany környékén összesen nyolc darab mesterséges ívóhelyet létesítettek.

A hajózás szempontjából a legkritikusabb a Tihanyi Hajós Egylettől nyugati irányba található műtárgy, mely bár a kardinális jeleken kívül esik, a hajózás szempontjából különös odafigyelést igényel. Az általunk megkérdezett földmérő szakértő szerint a nevezett kőszórás helyén a Balaton hivatalos vízmércéje alapján mért 1,20 méteres vízállás esetén az eredeti vízmélység a területen 1,90-2,90 méter között volt.

 

 

A kőszórás felett most ugyanezen vízállás esetén a 90 cm-re csökkent a mért keresztszelvények szerinti legmagasabb ponton. A mért keresztszelvények között kisebb vízmélység is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a Vitorlázz Itthonnak a szakember.

A vitorlázóknak a THE közeli kőszóráson túl még két helyszínre kell kiemelt figyelemmel lenniük. Az úgynevezett 7-es és 8-as számú ívóhely Zamárdihoz közelebb eső partszakasz és a Szántódi-rév közé létesült és bár a hivatalos hajózási útvonalon kívül esik, ráadásul a vitorlázás szempontjából eddig is viszonylag csekély vízmélységű területről lévén szó, itt is érdemes szabályokat a hajózási útvonalakra vonatkozó szabályokat betartva hajóznunk, főként ha Zamárdi Harcsa utcai, vagy Keszeg utcai vagy ahhoz közei terület kiindulásunk pontja esetleg tervezett érkezésünk helyszíne.

A mesterséges ívóhelyfejlesztés legnagyobb hányada a Sajkodi-öböl területeire, azon belül is a MOHOSZ kikötője előtti vízterületre összpontosul. Ugyanakkor érdemes ezekre is odafigyelni, ha az Öbölben tervezünk vitorlástúrát, és partközeli horgonyzást.

Az 1. számú ívóhely a Tihanyi-félsziget nyugati partja mentén fekszik, mintegy 120 méterre a Sajkodi Strandtól.

A 2-es számmal jelzett műtárgy a félsziget nyugati partjánál fekszik, a MOHOSZ Kikötő és a Sajkodi Strand közötti területen.

A 3-as számmal jelzett ívóhelyet a MOHOSZ Kikötő előtti területre, partközelbe helyezték.   A 4. és 5. számmal jelölt ívóhely pedig a MOHOSZ Kikötő és a Tihanyi Yacht Club közötti területre lett elhelyezve.

A mesterséges ívóhelyek terméskőből készültek, a műtárgyak mederfenék feletti része egyenletlen magasságú, felettük korlátozott a vízmélység, így a víziközlekedésben részt vevők, így a vitorlázók számára is akadályt jelenthetnek. Budapest Főváros Kormányhivatala első határozatában a Tihany-félsziget környezetében lévő veszélyes helyekhez merev, vörös háromszög alakú zászlóval ellátott sárga bóják kihelyezését rendelte el.  Ezek kihelyezése már megtörtént, ugyanakkor a biztonságos hajózás korlátozott látási viszonyoknál, éjszakai versenyeknél, esetleg viharos időjárás közbeni hajózás idején nem biztosított, hiszen a bóják nincsenek kivilágítva.

A Vitorlázz Itthon úgy tudja már megtörtént ezen jelzések elrendelésének felülvizsgálata. Jelenleg a sárga bójás jelzések ideiglenes jelzésnek tekintendők. A későbbiekben mind a nyolc ívóhelyen a sárga bóják helyett  kardinális jeleket helyeznek el.

Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára portálunknak elmondta: a Szövetség is kiemelten felhívta a vitorlázók figyelmét az érintett szakaszokon a vonatkozó szabályok betartására. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy a Tihanyi-szorosba telepített ívóhelyek végleges jelölésének folyamat elkezdődött. Elmondta azt is, hogy a Szövetség továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és folyamatosan tájékoztatja a vitorlázótársadalmat a kommunikációs felületein keresztül, kiemelt figyelemmel a június végén tartandó Kékszalag tókerülő versenyre.

De mi is az az akadó?

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt tájékoztatása szerint ezen közkeletű elnevezés egy, az általános mederalakulatból kiemelkedő, természetes vagy mesterséges vízalatti tereptárgyat takar, vélt vagy valós funkciójától függetlenül. (A háló vagy a horog megakadhat benne.) A Balatonon akadón általában a jó haltartó horgászhelyeket értik. Attól haltartó egy akadó, mert a sivatagszerű mederből kiemelkedő „víz alatti kis szigeten” idővel egy sajátos ökoszisztéma alakul ki, többek között ívó- és búvóhelyet, táplálékbázist szolgáltatva a halaknak is, ezen belül adott esetben a speciális igényű, értékes őshonos balatoni halfajoknak is. A Balatonon jelenleg is száznál több akadó van, sok közülük mesterségesen létesített.  Mesterséges akadók hosszú sora található a déli part 2-4 méteres vizeiben Balatonföldvár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonberény községek előtt, illetve között.