Így telt a 2020-as év – összegzett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának tevékenységei között a mentési és mentésirányítási feladatok mellett egyebek mellett rendezvénybiztosítás, képzés, valamint különböző balesetmegelőzési kampányok készítése is szerepel. Az egyesület idén is – csakúgy, mint az előző szezonokban – az Országos Mentőszolgálattal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel, a Magyar Légimentőkkel, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal, az Országos és Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságokkal, valamint civil mentő partnereivel szorosan, egymást segítve, gördülékenyen működött együtt. Portálunknak küldött 2020. évi szakmai és tevékenységi beszámolóban részletesen olvashatunk a mentési adatok mellett az elért eredményekről is.

Képzések

Az idei évben a COVID-19 vírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel bevezették az online oktatást a tanfolyamok elméleti moduljában, melyről korábban itt adtunk hírt. A számok megmutatják, hogy a jelentkezők egy részének nem sikerült sikeres záróvizsgát tennie. Ez rávilágít arra, hogy nagyon komolyan és szigorúan veszik a számonkérést, és csak a maximálisan jól teljesítők (elméleti és gyakorlati vizsga) szerezhetik meg a képesítést. Azoknak, akiknek nem sikerült levizsgázniuk, lehetőséget biztosítanak, hogy egy újabb vizsga keretein belül bizonyíthassák rátermettségüket.

A tananyagok – a vízimentés és a vízparti elsősegélynyújtás alapjai – továbbra is ingyenesen elérhetők és letölthetők honlapjukról. Ennek a kezdeményezésnek nem titkolt célja, hogy minél szélesebb körben érje el azokat, akik vízparton, vagy nyílt vízen töltik idejüket és potenciálisan veszélybe kerülhetnek.

(Fotó: VMSZ)

Az idei esztendőben a vízimentő képzésen 97 fő kezdett meg tanfolyamot sikeres szintfelmérőt követően, 90 főből vált végzett vízimentő. A vízicsúszda-kezelő képzésen 52 fő kezdett tanfolyamot, 51 fő tett sikeres vízicsúszda-kezelő vizsgát.  Az úszómester képzésen 73 fő kezdett meg tanfolyamot sikeres szintfelmérőt követően, 70 fő végzett, míg uszodagépész és vízkezelői képzésen mind a jelentkezett 8 fő sikeresen vizsgázott. Mindemellett 250 fő vett részt sikeresen kártyaérvényesítőn vagy kártyamegújítón.

Strandi jelenlét

Az idei évben 30 Balaton parti településen voltak jelen, összesen 47 strandon és 6 medencénél. A Balaton mellett több vidéki tó (Sopron, Hévíz, Esztergom) üzemeltetője is az Egyesületet választotta, összesen 7 településen, Budapesten pedig 6 helyszínen voltak jelen. 2020. október 31-ig összesen 8.109 szolgálati napot teljesítettek, ami 32%-kal kevesebb az előző évhez képest. A koronavírus járvány miatti lerövidült strandi szezon ellenére 8.109 napot töltöttek szolgálatban.

A strandi mentők eddig összesen 3.901 fő könnyű sérültnek/bajbajutottnak biztosították a megfelelő, szakszerű ellátást, ami 3,11%-kal több mint az előző évi ellátottak száma. Ez is jól tükrözi, hogy a világjárvány miatt az idegenforgalmi szezonban sokan inkább a belföldi utazások mellett döntöttek, így a Balatonhoz látogatók száma is meghaladta az előző évit.

(Fotó: VMSZ)

A strandnyitásokat megelőzően a fürdőterületek vízfelszín alatti medervizsgálatát, akadálymentesítését idén 26 balatoni strandon végezte el az Egyesület.

Mélyvízi mentések

A mentőhajók összesen 261 alkalommal futottak ki. A riasztás típusa szerint a következő esetekben kaptak riasztást:  69 esetben vonultak bajbajutott személyhez, 10 esetben bajbajutott személyhez és egyúttal bajbajutott hajóhoz. A szolgálatot teljesítő egészségügyi szakszemélyzet a Rupert sürgősségi mentőhajón 40 alkalommal, az Alfa sürgősségi mentőhajón 25 alkalommal, a BL Lomac mentőhajón 1 alkalommal nyújtott szakszerű segítséget. 38 db eszközmentés volt, ezekben az esetekben személyi sérülés nem történt.

(Fotó: VMSZ)

19 esetben különböző vitorlásversenyek biztosításához, 22 alkalommal egyéb rendezvénybiztosításhoz (vízi, vízparti rendezvények, filmforgatás) vonultak. 21 alkalommal futottak ki hajók egyéb munka miatt. 12 alkalommal prevenciós tevékenység miatt vonultak ki.

A hajós szolgálat 3 alkalommal, strandi vízimentők 1 alkalommal végeztek újraélesztést, mely mind a 4 esetben sikeres volt.

Szárazföldi jelentét

A 2016-ban hadrendbe állított mentőtiszti gépkocsi folytatta megkezdett tevékenységét. Az idei évben Balatonfenyves település Önkormányzata és a Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. segítségével július és augusztus hónapban napi ügyeleti rendben segítették a térségben egészségkárosodást szenvedett személyeket. 2020-ban összesen 145 esetfeladatot láttak el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával.

Az idei évben a Gattyán Alapítvány támogatásával került beszerzésre egy új mentőautó, mely ESETKOCSI szintű felszereltséggel és szakszemélyzettel állt szolgálatba az Ábrahámhegy Önkormányzata által biztosított állomáshelyen. Az új esetkocsi 2020. június 27. – augusztus 29. közötti időszakban állt a rászorulók segítségére, az Országos Mentőszolgálat irányításával összesen 90 esetfeladatot látott el.

A szárazföldi egységek a szolgálati idejük alatt összesen 235 esetben láttak el feladatot.

Rendezvénybiztosítás

Több más esemény mellett a VMSZ csapata biztosította a LEN European Water Polo Championships versenyt, a Balaton-átúszást, a Balaton-átevezést, az 52. Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek résztvevőinek biztonságát.

(Fotó: VMSZ)

A vírushelyzetre való tekintettel az idei évben a nagy zenei fesztiválok nem kerültek megrendezésre (Balaton Sound, STRAND Fesztivál), A tavalyi évhez képest a vírushelyzetre való tekintettel 70%-kal kevesebb rendezvény került megtartásra.

Táborok

Idén két alkalommal szerveztek vízimentő gyermektábort, melyeken több mint 30 fő vett részt. Ahogy az előző években is, a gyermekek most is játékos formában ismerkedhettek meg a vízimentéssel és a vízbiztonság fő elemeivel.

A táborlakók változatos programokon vettek részt és közelről megismerkedhettek az egyik mentőhajóval. Emellett sokat tanultak a vizek veszélyeiről, az időjárási adatokról, az önmentésről, az egyesület munkájáról, a mentőeszközök használatáról és a fürdőzési szabályokról.

Kampányok

A tavalyi évhez hasonlóan folytatták az UNIQA Vízimentő RoadShowt, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a laikus újraélesztés helyes technikájával, a fürdőzés szabályaival és mindezek mellett hasznos információkat kaphattak a vízi balesetek megelőzésének lehetőségeiről és megnézhettek egy vízimentő bemutatót is. A program iránt érdeklődők különböző játékos feladatokban próbálhatták ki magukat. A kezdeményezés több ezer embert vonzott a rendezvényekre.

(Fotó: VMSZ)

2018-ban indult el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata összefogásában megvalósuló MENTŐÖV PROGRAM. A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött program egy egységes, egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer. A komoly szakmai összefogás eredményeként megszületett komplex prevenciós program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönzése.  Ezen kívül a program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése, melyhez a 2020-as szezonban két újabb strand csatlakozott. A tervek szerint a rendszer a Balaton valamennyi strandján megvalósul majd, mely egy esetleges baj – baleset, rosszullét – esetén jelentős mértéken segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Az ingyenes segélykérő alkalmazást, a BalatonHelp-et továbbra is igyekeztek minél szélesebb körben megismertetni a tavi hajósokkal és a Balatonnál pihenőkkel. A Magyar Vitorlás Szövetség közreműködésével a Kékszalag vitorlásverseny idején kiemelt szerepet kapott a kommunikációban a biztonságos hajózás és a BalatonHelp alkalmazás.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a balatoni szezon végével készenléti szolgálatot tart fenn – 3 mentőhajóval – a Balaton teljes területén, valamint 0-24 órában üzemeltetik Mentésirányítási Központot.