Hatalmas izgalmak, megható pillanatok az 53. Kékszalagon

Hatalmas csatát követően az RSM nyerte az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A második helyen mindössze bő két perces hátránnyal a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett meg a balatonfüredi célba. Az RSM megvédte címét, amely legutóbb Litkey Farkasnak sikerült 2017-ben. A szombat reggel 9-kor lejáró limitidőn belül - fél 9 után nem sokkal - a Reider Péter kormányozta Szelíd nevű hajó futott be utolsóként. 343. hajóként.

Az előzetes előrejelzések alapján a tavalyihoz hasonló elhúzódó verseny is benne volt a pakliban, végül azonban 11 óra 42 perc 12 másodperc alatt beért a célba az RSM. A szűk 12 órás verseny rendkívüli izgalmakat tartogatott. A rajtot a címvédő jól kapta el, utána azonban megálltak Vándor Róberték. A balatonkenesei bójához a 2019-es győztes AUDAX Django ért oda elsőként, egyedüliként másfél órán belüli idővel. Az első hét helyezett azonban nagyjából 10 percen belül fordult, másodikként az MKB-Euroleasing Prospex, harmadikként pedig az RSM.

Siófoknál aztán a címvédő átvette a vezetést, de mindössze 32 másodperc volt az előnye a Django előtt, míg a harmadik pozícióba Litkey Farkasék jöttek fel a PreVitallal. A nyugati-medencében aztán elsőnek úgy tűnt, hogy jó szél lesz, az élet azonban ennél bonyolultabb. Hihetetlen csaták, újraosztások voltak a szűk, mintegy 6-7 hajós élmezőnyben, mindenki legalább egyszer érezhette magát a mennyországban, de a pokolban is. A PreVitalt Badacsony környékén a hírek szerint iszap vagy hínármező fékezte le, így kicsit lemaradt a Top4-től, a New Black Jack, az RSM, a Raiffeisen Fifty-Fifty és az MKB-Euroleasing Prospex alig 400 méteren belül vitorlázott egymáshoz képest. Az egyik pillanatban 15-20 csomós sebességgel haladtak, míg a másikban szinte sehogy, így szélcsíkokra kellett vadászni.

Keszthelynél aztán az RSM fordult elsőként, de Józsa Mártonék két percen belül követték őket, míg a harmadik a tízszeres világbajnok német kormányos, Roland Gabler vezetésével a New Black Jack volt. Az RSM és a Fifty-Fifty remek tempóban közeledett visszafele Tihanyhoz. Sokszor egymás mellett haladt a két hajó, mindössze 50-60 méter távolságban. A csőhöz közeledve viszont elfogyott a szelük és így belassultak. Kezdődött a nagy taktikai harc. Vándor Róberték délről, míg Józsa Mártonék a Tihanyi-szoros északi része felől közelítettek Balatonfüredhez. Közben az üldöző katamaránok is egyre jobban közeledtek és így nagyon izgalmas hajrát láthattak az érdeklődők. Ebből végül az RSM került ki győztesen, így 2017 után újra címvédés volt a Kékszalagon!

A verseny végén folytatódott a fiatal hagyomány: ahogy 2019-ben, 2020-ban ezúttal is a verseny első helyezettje köszöntötte az utolsót: az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon elsőként befutó RSM legénysége fogadta a Szelíd csapatát a balatonfüredi célban.

A közel 48 órás vitorlázáshoz képest a Szelíd vitorlázói viszonylag fitten és jókedvűen fejezték be a versenyt. “Az élelmünk a végére pont elfogyott, ital még maradt valamennyi” – többek között ezt mondta Reider Péter a rendhagyó vízi fogadáson az RSM legénységének.