Főúri farsangok Keszthelyen

Megelevenedik az egykori farsangi időszak Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban. Az „Ördög Innepe” címmel rendezett tárlaton egyebek mellett láthatjuk, hogy miként szórakoztak az uraságok, valamint milyen népi hagyományok kapcsolódtak egykor és élnek mind a mai napig a vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszakhoz Zala valamint Somogy megyében.

Zala és Somogy megye több területén megmaradtak a farsangi hagyományok a huszonegyedik században is – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatoni Múzeum kurátora. Gyanó Szilvia hozzátette: a maszkázás, más néven maskurázás hagyománya máig él. Van olyan település, ahol nem csupán beöltöznek, hanem még be is kormozzák magukat. A farsang mindig is a báli szezon, a mulatozás, sőt még a lakodalmak ideje is volt.  Gyanó Szilvia beszélt arról is, hogy az úri népek teljesen elkülönültek a falusi népektől. A Keszthelyi Hírlap tizenkilencedik század végi tudósításai részletesen leírják melyik társaság hol mulatott. Innen tudható az is, hogy az uraságok fő helyszíne az Amazon Szálló nagyterme volt – tette hozzá a kurátor.

Gyanó Szilvia szerint nem véletlen a  tárlat elnevezése, hiszen egykor a farsangi időszakot az Ördög ünnepének nevezték. Ilyenkor ugyanis olyan tivornyázások történtek, amelyeket az egyház elítélt.

Gyanó Szilvia beszélt arról is, hogy a huszadik század elejére már elterjedtek a téli sportok. Ilyenkor, hidegebb napokon amikor befagyott a tó, az úri népek is lementek a Balatonhoz, és korcsolyát húztak.