Forradalmi vitorlázással zárul a Téli Vitorlásverseny-sorozat – indul a tavasz Balatonlellén

A Tavaszi Regatta a Téli Vitorlásverseny-sorozat negyedik állomásaként zárja az idei eseménysorozatot. A tapasztalatok szerint évről-évre egyre többen érdeklődnek a klasszikus szezonon kívüli vitorlázás iránt. Ugyanakkor a versenyzőknek is igényük van komplex szolgáltatáscsomagra, azaz a regatták utáni rendezvényekre, szolgáltatásokra, gasztronómiai különlegességekre. Balatonlellén közben javában készülnek már a melegebb napokra, köztük a már hagyományosnak mondható Kishegyi Kortyok és Falaton rendezvényre. Tóth Balázzsal, a BL Yachtclub & Apartments vezetőjével beszélgettünk.

VI: Kezdjük talán egy összegzéssel, hiszen ez a téli versenysorozat utolsó állomása. Hogy értékeled a 2019-2020-as évadot?

TB: Nagyon boldog vagyok, nagyon jól sikerült eddig a Téli Vitorlásverseny-sorozat. Volt bennünk egy hatalmas félelem, ugyanis idén nem indítottunk One Design hajóosztályt, csak Open kategóriában saját hajóval lehetett indulni. Ennek ellenére nagyon sokan jöttek, versenyeztek és eddig nagyon izgalmasan alakul a Téli Vitorlásverseny-sorozat.

https://www.facebook.com/balatonikor/

VI: Hogyha visszatekintesz az elmúlt évekre, turisztikai szempontból mit jelentett a téli vitorlázás?

TB: Azt gondolom, hogy éppen ez a tél mutatta meg leginkább, amikor nem egyszer volt tíz fok feletti hőmérséklet. Emlékszem, hogy régen a hajósok ilyenkor március környékén már tűkön ültek, hogy mikor kerül a hajója vízre, mikor kerül sorra. Minél előbb akart mindenki indulni és szelni a habokat.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

Ezen a télen sokaknak adatott meg a téli vitorlázás öröme. Nálunk itt Balatonlellén többen jöttek a hajóikhoz, volt aki hajóban töltötte az éjszakát nem egyszer, ugyanis az időjárás erre lehetőséget adott. Nálunk emelkedőben lévő irány lett ez. Egyre több olyan hajós van, aki keresi a lehetőséget, hogy kikötőben tarthassa a hajóját ahol nem áll meg az élet, nem kell kivenni a vitorlást, nyitva van az étterem, programok vannak.  Mi igyekszünk ennek megfelelni.

 VI: Sok évvel ezelőtt azt mondtad nekem, hogy komplex csomagot szeretnél adni mind a vitorlázónak, mind pedig a hozzátok látogatóknak. Tehát a vitorlázónak legyen lehetősége minőségi gasztronómiában részt venni, wellness szolgáltatásokat igénybe venni. De legyen lehetősége kimenni a kikötőből és fellátogatni a Kishegyre. Ugyanez fordítva: aki hozzátok látogat ki tudja próbálni a vízi sportokat és a vitorlázást. Ez a küldetés sikeresnek bizonyult?

TB: Nagyon összetett a kérdés és nem tudok rá egyértelműen válaszolni. Mindenképpen javult a helyzet, ez kétségtelen tény. Más szempontból nézve most is úgy érzem, hogy nagyon széllel szembe megyünk. Még mindig nem kapjuk meg azt a fajta támogatottságot, ami nem feltétlenül anyagi támogatás kell legyen, csak némi elismerés, hogy köszönjük szépen az erőfeszítéseteket, hogy ez a tó ne csak két hónapig hanem tizenkét hónapig éljen. Mindenképpen több a vendég – ez érezhető a vendégéjszaka számból is, valamint abból, hogy a többi étterem is hétvégente sokszor nyári forgalomról számol be. Ugyanakkor nagyon nehéz a statisztikának hinni.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

Most egy érdekességgel tudok szolgálni: a statisztika szerint 2019-ben minden nyolcadik Balatonlellére látogató nálunk üdült. Egyrészt ez egy csuda jó eredmény és kihúzom magam büszkén, másrészt ez egy hihetetlen számadat ami biztos, hogy nem igaz. Ez azt jelenti, hogy még mindig sok szállásadó nem a szabályokat betartva és adókat befizetve működik. Ezáltal nem tudunk pontos számot mondani az emelkedésről a sikerekről az egész éves Balatonnal kapcsolatban.

VI: Ti hogy álltok neki a tavasznak Balatonlellén?

TB: Készülünk minden olyan nagy rendezvényre amit nagy örömmel szervezünk évek óta. A Tavsszi Regattán kívül lesz még egy Gasztropiknikünk Köveskálon, áprilisban lesz itt Balatonlellén – amit már nagyon vár mindenki – a Kishegyi Kortyok és Falatok. Májusban pedig egy kuriózum, a kompon lesz egy Gasztropiknik állomás, ami tavaly nagyon jól sikerült az eső ellenére, most is abban bízunk, hogy  sokan jönnek majd.

https://www.facebook.com/balatonikor/

Emellett nagyon készülünk arra a vitorlás túrára amelyet a Vitorlázz Itthon csapata szervez. Már most gondolkodunk a Balatoni KÖR tagjaival, hogy milyen meglepetéssel tudunk készülni.