Érdi Mári világbajnoki címet szerzett Hágában

Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában. A World Sailing világbajnokságon, melyet először nyert magyar női vitorlázó aranyérmet.

A magyar hajós a párizsi kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.

Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt pedig a harmadik helyre csúszott vissza.
A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

A Medal Race-ről:

Nagyon szoros volt az élmezőny állása a tíz csoportfutam után, a svájci Jayet 65 ponttal állt az élen, a dán Rindom és Érdi Mári egyaránt 69-69 ponttal álltak a második-harmadik helyen. A rajt többeknek meglehetősen kockázatosra sikeredett, hátulról jött ugyanis az áramlás, a széllel szemben. Érdi Mári nem kockáztatott, jól, de biztonságosan rajtolt, jó sebességgel, majd néhány fordulóval tiszta szélbe vitorlázta magát. Az olimpiai ezüstérmes Olsson vezetett az első bójánál, ő nem volt veszélyes a dobogós pozícióért csatázók számára, Mári a hátszélben már második volt. A szél ereje valamelyest csökkent, a döghullámos vízen, szembe az áramlással nagyon finoman, a hullámokat kihasználva kellett vitorlázni, ezt Érdi mesterien csinálta, próbálta elkerülni a billegtetésnek még a gyanúját is, a versenybírók ugyanis ott ólálkodtak a közelben, a svájci – későbbi ezüstérmes – Jayet büntetőfordulóra is kényszerült emiatt. Ő állt egyébként vezető helyen, Mári előtt négy ponttal az éremfutam előtt, ez a büntetés nagyban növelte a magyar esélyeket a világbajnoki címre.

A második cirkálószakaszban egy darabig magyar vezetésnek örülhettünk, aztán tovább csökkent és picit elfordult a szél, az utolsó felső bójavételnél svéd, belga, magyar hajó volt a sorrend. Ez egyértelműen világbajnoki aranyat érő pozíció volt, még a holland háromszoros olimpiai érmes, idei Európa-bajnok Bouwmeester lehetett volna veszélyes, aki – miután Mári az utolsó hátszélben jobbra indított – természetesen a bal oldali irányt választotta. Idegtépő hátszél következett a döghullámokon, biztató volt, hogy a hátszelekben a megelőző férfi medal race-ben egyértelműen nem jött be a baloldal, az új-zélandi George Gautrey kétszer is megpróbálkozott a direktebbnek látszó iránnyal, de egyszer sem jött be neki. Valószínűleg Mári, vagy az edzője, Enrico Strazzera nézték a futamot, és ez az információ támpontként megvolt Márinak. Pici izgalom volt még az utolsó bójánál, hogy valahogy bejöhet-e a holland lány Mári elé, de aztán elég hamar kiderült, hogy nem, a rövid befutószakaszon már nem változott a svéd, belga, magyar sorrend. Ezzel Érdi Mári megnyerte – első magyar női vitorlázóként – egy olimpiai hajóosztály világbajnoki aranyérmét!

A világbajnoki címet érő futam az alábbi videóban nézhető végig:

“Annyira tudtam, hogy nem lesz egyszerű verseny. Nem mertem előzetesen belegondolni abba, hogy mi lenne, ha vb-t nyernék Hágában. Lépésről lépésre raktuk össze az edzőmmel ezt a vb-t. Meglett az olimpiai kvóta, de a legnehezebb az éremfutam volt. Gyenge szélben kellett versenyezni, de összejött, megcsináltam. Nagyon örülök, és nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt átélhettem. Az éremfutam után a barátaim és a mezőny egy része a parton várt, és kiemeltek a vízből – hajóval együtt. Elmondhatatlan az, amit érzek”

– mondta Érdi Mária csapata tájékoztatása szerint.

Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi teendőket Ian Ainslivel közösen, az MTI-nek azt mondta, éremre gondolt, amikor a vb előtt úgy fogalmazott, hogy valami nagy eredményt vár Érdi Máriától.

“Pontosan tudom, min ment eddig keresztül, mert hasonlóan alakult a pályafutása az enyémhez. Jó értelemben töréspontot jelent ez a világbajnoki cím, most kinyílt számára a világ. Innentől teljesen más lesz a helyzete, teljesen más világbajnokként vitorlázni egy mezőnyben”

– fogalmazott a tokiói olimpia ezüstérmese. Hozzátette, Érdi Mária a vasárnapi éremfutamban nagyon higgadtan versenyzett. Berecz Zsombor kiemelte, a világbajnoki cím azért is jó előjel Párizsra nézve, mert az ötkarikás játékokon azok érmet szoktak szerezni, akik az olimpia évében vagy az előtte lévő évben világbajnokok lesznek.

A vb-n Vandai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi játékokra úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni.

A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magában foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkelt a párizsi helyek többsége.

Fotók: World Sailing