Elhivatottság és küzdelem – sokszor kellett megnyerni egy nap alatt a Kékszalagot

Az 51. Kékszalag Nagydíj győztese a Petrányi Zoltán vezette Racing Django csapata az Oscar-ban ünnepelt, a Kaiser Kristóf vezette MKB Extreme Sailing Teamet pedig a badacsonyi Hableányban látta vendégül a Laposa család. Az idén 85 éves verseny után megszületett a Django desszert a Petrányi borteraszon, és kilátásban van egy új gyöngyöző bor is.

Március vége óta heti két napot töltöttek a vízen, így készültek az 51. Kékszalag megszerzésére – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak a győztes Racing Django kormányosa. Petrányi Zoltán kifejtette: úgy osztották be a hétvégéket, hogy péntek délután a csapat vízre tudjon szállni és a szombatokat is végig vitorlázták. Fontosnak tartották, hogy a szombat este és a vasárnap mindenkinek a családjáé lehessen.

Petrányi Zoltán elmondta: minden egyes méterért meg kellett küzdeni, akinek pedig kissé tompult a figyelme, neki az volt a jelszó: „Ne bámészkodjál, vitorlázz!” A kormányos szerint háromszor kellett megnyerni ezt a versenyt ahhoz, hogy ők legyenek az elsők a befutóban. Az első nehézség a keszthelyi forduló volt, ahol úgy kellett vitorlázniuk, hogy elsőként hagyhassák el a bóját.

Petrányi Zoltán beszélt arról is, hogy édesapja és édesanyja vezeti a Petrányi Borteraszt Csopakon. Szerinte a család kellően maximalista, így próbálják a lehető legmagasabb színvonalat biztosítani az odalátogatóknak. A Django győzelmét egy desszert is megörökíti a teraszon, de elképzelhető, hogy jövőre egy habzó bort is elneveznek a hajóról.

A második helyre befutó MKB Extreme Sailing Team kormányosa a vitorlazzitthon.hu-nak arról beszélt: nagyon szoros volt a meccs az 51. Kékszalagon. Kaiser Kristóf szerint a hazafelé úton kezdtek a csapatok trükköket bevetni. A vitorlázó kifejtette: volt olyan pillanat, amikor azt hitték, meg tudják nyerni a versenyt. A rajtot követően a TOP 3-ban vitorláznak, ugyanakkor Alsóörsnél technikai hibát vétettek.

Kaiser Kristóf szerint „jól fizetett”, hogy Keszthely felé délen haladtak, így fel tudtak zárkózni. Ez után számukra újra kezdődött verseny, és a keszthelyi fordulót negyedikként léphették át. A kormányos úgy fogalmazott: a tihanyi szorosnál az első helyet elengedték, és arra koncentráltak, hogy a mögöttük érkező hajókat jó pozícióban várják. A terv bevált és jó előnnyel sikerült a második helyre befutni.

Kaiser Kristóf mesélt a Laposa családdal való együttműködésről is. A vitorlázó szerint sok a hasonlóság – Laposáék is ugyanolyan lendületet képviselnek a gasztronómia területén, mint az MKB Extreme Sailing a versenyvitorlázásban. Éppen ezért sok a közös kapcsolat, ami barátsággá szövődött. A csapatot Badacsonyban a Hableány étterem fogadta az eredményhirdetés után.

Litkey Farkas 13-szoros Kékszalag győztes vitorlázó a Prevital-lal idén a harmadik helyre futott be. A verseny után közösségi oldalán elemezte a küzdelmes napot. „Mindig mondtam – nyilatkoztam -, hogy a Kékszalag megnyeréséhez szerencse (is) kell. Olyan versennyel mint az idei azonban még nem találkoztam.” – fogalmaz a vitorlázó.