Együttműködés a Balatonnal – Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa

2023-ban Európa szeme Veszprémre irányul, hiszen a dunántúli város  pályázatát támogatta az Európa Kulturális Fővárosa 2023  projekt független nemzetközi szakértői testülete. Veszprém polgármestere a balatoni és bakonyi együttműködések fontosságát hangsúlyozza.

Ritkán látott összefogás előzte meg Veszprém kandidálását az Európa Kulturális Fővárosa címre.. Szinte minden környékbeli, beleértve balatoni és bakonyi vendéglátós, borász, szolgáltató,  sportoló, vagy politikus jelezte valamilyen formában, a cél közös Veszprém megyében, Veszprémnek kell  lennie Európa Kulturális Fővárosának 2023-ban.

Fotó: http://2023veszprem.hu

A tervek, valamint a pályázat pontjai között szerepel egyebek mellett az elhagyott iparterületek újragondolása, kultmozik létrehozása, az óváros szerepének növelése. De fontos hangsúlyt kap majd a Balaton part is,  a pályázatot koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója legutóbb a néhány héttel ezelőtt rendezett Füred Gasztro kapcsán fogalmazott úgy, hogy az efféle rendezvények teljes mértékben EKF kompatibilisek.

Fotó:http://2023veszprem.hu

De természetesen a gasztronómián túl számos tekintetben számítanak a veszprémiek a balatoniakra, valamint a bakonyiakra, ahogyan korábban Veszprém polgármestere kifejtette: pályázatukban nagy hangsúlyt fektettek az összefogásra és 200 balatoni, valamint bakonyi településsel működnek majd együtt az EKF 2023 programsorozat megvalósításában.

Az Európa kulturális városa programot 1985-ben indította útjára az  Európai Unió Tanácsa Melina Mercouri görög kulturális miniszter javaslatára. 1999-ben keresztelték át a programot az Európa kulturális fővárosa névre, így ezt a címet az írországi Cork városa viselhette először. A 2005 és 2019 közötti időszakra új kiválasztási módszert vezettek be: ez alatt az idő alatt minden tagországnak lehetősége lesz arra, hogy egyik városa megkapja a címet. 

 

 

Borítókép: http://2023veszprem.hu/