Beköszöntött az ősz: a szüret és borkészítés mellett a vitorlázás sem marad el

Az idei évben külföldi tapasztalatokkal felvértezve vágott neki a Bujdosó-család a szüretnek, valamint a borkészítésnek. Számos újítást bevezettek, ami eddig úgy tűnik sikeresnek mondható. Bujdosó Ferenc elégedett a 2020-as esztendővel mind a szőlőben, mind pedig a vízen elért eredmények alapján. Jó évjárat lehet ez finom borokkal, a nyár pedig jó helyezéseket hozott a Pannóniának, amelyen vitorlázik. Ugyanakkor az ősz beköszöntésével egyre több a munka a pincében de a vitorlázásnak nincs vége. Bujdosó Ferenc borásszal beszélgettünk.

Vitorlázz Itthon: Izgalmas volt nektek is a 2020-as esztendő, már ami most nem a vitorlázást, hanem a szőlőt illeti. Új tapasztalatokkal felvértezve vágtatók neki az ősznek.

Bujdósó Ferenc: Valóban Bujdosó Ferenc járt Új-Zélandon, de az a fiam. Az ő általa tapasztalt és megélt dolgokat igyekezem átültetni most itt a szüretben. Ő most Dél-Tirolban egy másik, nagyon híres fehérboros minőségi pincészetnél szüretel, borászkodik és tapasztalatokat gyűjt. Ami a legfontosabb tapasztalat az az alapanyag. Mi is hangsúlyozzuk, hogy a jó szőlőalapanyagból lehet jó bort készíteni. Azok voltak az érdekes szempontok, hogy milyen érettségi fokban, milyen savtartalommal, milyen mustfokkal érkezik a pincébe a Savignon Blanc, hogy olyan finom legyen, amilyen. Több iskola van, az egyik, hogy több szüreti időpontban szüretelünk és utána házasítjuk a különböző szüretből származó borokat, illetve a másik elkapni azt az érettségi állapotot olyan fitotechnikával a szőlőben, ami lehetővé teszi, hogy élénk savval de mégis érett szőlőt szüreteljünk és akkor egy szüreti időpontban is megvalósítható az a fantasztikus aromagazdagság amit a Savignon Blanc tud.

Fotó: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Mi a második utat választottuk idén. Hozzá kell tenni, hogy ez az évjárat erre rendkívül alkalmas volt. Augusztusban elmaradtak azok a hőségnapok amelyek a korábbi éveket jellemezték, és egy normál érés mellett szép savak maradtak. Úgy döntöttem és úgy tűnik jó volt ez az elképzelés, hogy egy időpontban szüreteltük, pontosan olyan paraméterekkel, ami a legideálisabb ahhoz, hogy mind ízben, mind illatban a fajtára jellemző jegyeket hozza.

VI: Hogy látod összességében, milyen a 2020-as esztendő? Az elmúlt hetekben több borásszal beszélgettem akár a déli partról, akár az északiról, van aki azt mondta, hogy nagyon szép, van aki pedig azt, hogy könnyűnek tűnik, de nem igazán könnyű évjárat  a 2020-as.

BF: Számomra könnyebben ment ez az idei év. Talán azért is, mert a technológiába, feldolgozásba Matyi unokaöcsém – akivel együtt vitorlázunk is, most már egy csapatot alkotunk a borászatban is – volt a présmesterem és remekül vezényelte le a dolgokat, tehát szuper könnyű volt ebből a szempontból. A másik pedig, hogy még több idő, még nagyobb türelem jutott a szőlőre, a szüreti időpontra, a tervezésre. Édesapámmal mentünk, és minden héten kétszer végig kóstoltuk úgy a területeket, a dűlőket, a fajtákat, hogy tudjuk betáblázni. Nagyon könnyű dolgunk volt abból a szempontból, hogy gyakorlatilag augusztus 24. óta egyetlen esőnap sem volt.

Fotó: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

Én azt mondom, hogy a Bujdosó Borászatnak, a Bujdosó Pincészetnek nagyon jó évjáratnak tűnik, jó szüreten vagyunk túl. A fehéreket befejeztük, a kései szüretelésű sárgamuskotály nagyon szépen alakul, a prémium vörösek várják még a szüretet.

VI: Célul tűztétek ki, hogy jó minőségű pezsgőt is piacra dobtok. Azóta eltelt néhány év és azt látom, hogy egyre többen „pezsgőznek”, egyre népszerűbb a hazai. Hogy álltok pezsgő-fronton?

BF: Remek Pinot Noir-t szüreteltünk, amiből Bland Noir-t szeretnénk, egy fehér pezsgőt készíteni. Éppen a napokban történt meg ennek is a fejtése. Chardonnay alapbort is készítettünk, úgyhogy annak sincsen semmi akadálya, hogy egy fehér Chardonnay pezsgőt készítsünk. Illetve azért a rozé, ami nekünk az első és kedvenc tételünk volt – az is kierjedt már. Ami viszont újdonság és ez is Ferkó fiamhoz köthető: belevágtunk a napjainkban nagyon divatos Pet-Nat készítésbe, ami azt jelenti, hogy erjedő mustot töltünk le bizonyos cukortartalomnál és az a maradék cukortartalom, amit a pezsgős üvegbe lezárunk, az erjed ki még szárazra és keletkezik még buborék. Ez egy természetes gyöngyöző bor tulajdonképpen. Attól függően, hogy milyen cukortartalommal sikerült elkapni, olyan nyomás lesz majd a palackban. Egy házasítást, egy cuveé-t erjesztettünk együtt, egy Savignon Blanc-t Királylánykával és sárgamuskotállyal. Ez már Ferkó nevével van fémjelezve, igaz távirányítással, de úgy hajtottunk végre mindent, ahogyan szerette volna.

VI: Beszéljünk egy kicsit arról is, ami szíved másik csücske, az pedig a vitorlázás. A Pannónia csapatát nagyon sok versenyen láttam, bár az idei versenyszezon egy kissé később kezdődött a koronavírus miatt. Sikerült bepótolni a tavasszal elmaradt vitorlázó órákat?

BF: Ha saját személyemben kell nyilatkozni, akkor igen, és nagyon sokat vitorláztam idén nyáron, a Pannóniával már kevesebbet. A csapat nem tudott úgy edzeni, ahogyan elképzeltük, a felkészülésünk nem volt tökéletes és akkor finoman fogalmazok.

Fotó: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

De ettől függetlenül azt mondhatjuk, hogy egy jó versenyszezonon vagyunk túl. A Magyar Bajnokságon felértünk a dobogóra, harmadikak lettünk. A Kékszalagot osztályban megnyertük, abszolútban is az első tizennyolcban vagyunk. Volt egy nagyon jó erősszeles Tramontana-Sennenbogen Kupa amit megnyertünk, az nagyon tetszett, igazán jó verseny volt. Sok szép emlék lesz a 2020-as szezonról is.

VI: A versenyzés mellett, ha nem is a túrázás, hanem az az élményvitorlázás, a Balaton szeretete, a nyugalom is jellemző rád. Erre volt idő idén?

BF: Erre nagyon sokat áldoztam. Ez már nekem főprioritás, hogy a naplementére kiérjünk és ott a kis parti szélben még egyet vitorlázzunk, megvárjuk, hogy megjelenjenek az esti fények a Balaton körül és a parti széllel egy-másfél-két órát még lehessen menni. Szinte hetente háromszor kint voltunk.

VI: Mi van még a programnaptárban? Meddig tudtok, meddig szeretnétek még vitorlázni, mi az ősz további menete? Rendezvényeket terveztek?

BF: A Pannóniának az utolsó versenye az Őszi Pünkösdi Regatta, de utána még nincs teljesen lezárva a vitorlás szezon. Egy barátom Bavaria 34-esével is el szoktunk menni versenyekre, úgyhogy ha úgy adódik akár a Dér Kupára is elhajózunk. A vitorlázás így egészen novemberig kitart.

Fotó: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet

A rendezvényekről pedig: itt lenne a Murci Fesztivál, tavaly volt az első, és nagy reményekkel vártuk, az idei programtervbe is betettük október 17-re, de elmarad, illetve nagyon egyszerű formában lesz megrendezve. Egy étterem a Kishegyen, egy vendéglátóborász az udvaron. Mi ki fogunk állítani a Hegyi Csárdánál. Előtte pedig Szigligeten a Balatoni Körrel elindul a Gasztropiknik sorozat, tehát október 3-án Szigligeten gyűlünk össze és kínáljuk a borainkat valamint az ételeket. És ez folytatódik, tehát próbáljuk az a havi egy színvonalas rendezvényt folytatni, amit megkezdtünk már évekkel ezelőtt.