„A versenyeket a szárazföldön lehet megnyerni, nem a tengereken” (video)

A kihívásokról, élményekről és persze a megpróbáltatásokról is mesélt a Vitorlázz Itthon által szervezett találkozón Kopár István Balatonfüreden. A Golden Globe Race földkerülő vitorlásversenyen a negyedik helyen befutó szólóvitorlázó elárulta: a legnehezebb pillanatokban sem gondolta azt, hogy feladja a versenyt.

263 nap, egy óra és 30 perc – ennyi időt töltött vízen, a Golden Globe Race negyedik helyén befutó magyar versenyző, Kopár István. A vitorlázó – a portálunk által szervezett, a balatonfüredi Vitorlázeumban tartott beszélgetésen – elsőként a kezdeteket, a versenyen való indulás ötletének megszületését idézte fel. Ahogy meghallotta, hogy az 1968-ban megrendezett regattát, ötven éves évfordulója alkalmából ismét megtartják – eldöntötte: ő is megméretteti magát. A Golden Globe Race visszatért a gyökerekhez. Kizárólag ugyanazon technikájú hajóval lehetett csak indulni, amelyet az egykori versenyen használtak – ezek 32-36 lábas, vízkiszorításos tőkesúlyos hagyományos vitorlások.

Kopár István elmesélte: hajóját az elhagyatott Puffint, a kanadai határ mellett egy tavon találta. A hajón négy évig dolgozott, több, mint háromezer órát. A vitorlázó beszélt arról is, hogy a versenyen való részvétel hatalmas anyagi ráfordítást igényelt – ami magát a magyar sportoló indulását is veszélyeztette. Végül sikerült megteremteni a feltételeket, és nekivágott a földkerülésnek.  Kopár István beszélt a technikai nehézségekről és hibákról is, valamint a sokak által már ismert borulásról. Ekkor mintegy 400 liter víz került a kabinba.  Az előadáson kitért arra is: miként élte meg, amikor a mezőny végén hajózott napokig, teljesen kimerülve. Hozzátette: az soha nem fordult meg a fejében, hogy feladja a versenyt.