A “Trami Kupa” az idei Fehér Szalag főpróbája

A 2020-as versenyszezonban az idei első nappali túraverseny a Tramontana-Sennebogen Kupa. A regatta szervezői szerint az eddig több, mint félszáz hajó nevezése is azt mutatja, a vitorlázótársadalom már nagyon várta, hogy vízre szállhasson, és a csapatok idén is összemérhessék tudásukat. Az idei esztendőben a biztonsági előírások miatt igaz más lesz egy kissé a Trami Kupa, mint rendezvény, de magában a versenyben nem lesz változás.

Különleges ünnep idén a Tramontana-Sennebogen Kupa, hiszen nemcsak, hogy az idei év egyik első és egyben első nappali nagyhajós túraversenye (néhány héttel ezelőtt az éjszakai Ezüst Szalaggal kezdődött a az idei túraverseny-szezon), hanem 2020-ra megújult a regatta nevét viselő Tramontana is.  A legendás 8mR yacht restaurálásáról korábban a Vitorlázz Itthonnak adott interjújában Wonke Péter a Tramontana Yacht Club Egyesület elnöke elmondta:  a Trami legutóbb 2004 – 2010 között esett át egy nagy felújításon. Azóta eltelt tíz év és most jutottak el oda, hogy az elmúlt évtized elhasználódását helyre kellett állítani. Gyakorlatilag minden lakkozás le lett csiszolva, több rétegben újra lett lakkozva a hajó.

Fotó: Tramontana Yacht Club Egyesület / Mag Andrea

Wonke Péter a verseny előtt portálunknak elárulta: nagyon várják már a találkozást a vitorlázó társakkal, hiszen szinte minden csapat ki van már éhezve arra, hogy egy ilyen hagyományos versenyen is összemérje tudását. Kitért arra is, hogy ebben az esztendőben a többtestű hajók egységeit is várják a versenyre, így bátran kimondható, hogy az idei Trami Kupa a jövő hét végi Fehérszalag főpróbája lehet.  A biztonság érdekében két szektorban lehet rajtolni: északon a „rohanógépek” (katamaránok, Liberák, 3-nál több trapézt használó hajók), délen pedig az összes többi hajó rajtol majd.

Fotó: Tramontana Yacht Club Egyesület / Mag Andrea

A Tramontana Sennebogen Kupát 2010 óta rendezi meg az egyesület a Hajógyári Kikötő támogatásával és együttműködésével. Ez egy egynapos túraverseny, a Balaton Keleti-medencéjében. Az idei esztendőben a biztonsági előírások miatt a  szokásos szombat esti díjkiosztóval egybekötött vacsora elmarad, az eredményeket haladéktalanul közzéteszik a www.tramontana.hu oldalon és a verseny Facebook oldalán, a 2020 évi Tramontana-Sennebogen Kupa díjkiosztójára jövőre, a 2021 évi versennyel együtt kerül sor. Vendéghajók kikötésére szervezetten a Hajógyári Kikötőben idén nincs lehetőség.

Borítókép:  Tramontana Yacht Club Egyesület / Mag Andrea