A „Mayday” helyzetben egységes maradt a vitorlás társdadalom

A Koronavírus-járvány valamint a kihirdetett veszélyhelyzet a vitorlás társadalmat sem hagyta érintetlenül. A Magyar Vitorlás Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén több döntést is hozott. Ezek között szerepel az idei versenyszezon kezdésének halasztása, valamint munkacsoportok létrehozása. A héten újabb bejelentés született: elmarad a 2020-as tokiói olimpia. A Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára szerint a bajban egységes és összetartó a hazai vitorlázó társadalom. Holczhauser Andrással beszélgettünk.

VI: Talán kezdjük egy általános képpel és a múlt heti elnökségi üléssel. Mire jutottatok az ülésen?

HA: Tekintettel a kialakult veszélyhelyzetre, most már mindenki számára egyértelmű, hogy a vitorlás évad kezdetét el kellett halasztanunk. A 46-os kormányrendelet negyedik paragrafusa alapján nem lehet semmilyen rendezvényt tartani, illetve rendezvényen részt venni. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon felelős döntés, hiszen a legfontosabb a sportolók a szakemberek, de általában mindenkinek az egészségmegőrzése, egészségük védelme. Az, hogy elmaradnak versenyek feltétlenül érinti a Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerét is. Emiatt a március 19-i elnökségi ülés létrehozott egy munkacsoportot, amelynek feladata a versenyrendszer áttekintése és a versenyek elhalasztása okán kialakult helyzet felvázolása, javaslatok megfogalmazása.

Mindannyiunk számára fontos, hogy a vitorlás közösségben figyeljük azokat a döntéseket, amelyeket az Operatív Törzs valamint a döntéshozók meghoznak és ezeket messzemenőkig betartsuk. Felhívtuk a tagszervezetek figyelmét, hogy az edzésmunkát korlátozzák. Minden kikötő, minden klub hozza a saját szabályozásait. Én azt szeretném kérni a sporttársaktól, hogy ezekre messzemenőkig legyenek tekintettel.

VI: Lassan eltelik egy hét. Milyen visszajelzéseket kaptatok a tagszervezetektől, kluboktól? Mennyire egységes a vitorlássport?

HA: Én azt gondolom, hogy a vitorlássport egységes, egységesnek is kell lennie egy vészhelyzetben. Ugye egy „mayday” helyzet van jelen pillanatban, amikor egymásért is felelősök a hajósok. Sportágunk alapja, hogy ha valaki bajban van azon segíteni kell. Ezek az írott, íratlan szabályaink is. Szerintem az első sokk után mindenki szervezetten oldja meg a saját feladatait. A Szövetség nem szeretne túl korlátozó lenni: ajánlásokat fogalmazott meg eddig, és ezeket fogja a következőkben is. Mindenki saját hatáskörében felelősen tud dönteni, de természetesen a sportágért és egymásért fogunk dolgozni.

VI: Említetted, hogy versenyek maradnak el, elhalasztjátok a szezon megnyitását is. Van már döntés  Kékszalag-ügyben? Lesz idén Kékszalag?

HA: A döntési javaslat elkészítése a munkacsoport feladata lesz annak fényében,  hogyan tudunk úrrá lenni a jelenlegi helyzeten.

Jelen pillanatban nem tudom azt mondani, hogy lesz, vagy nem lesz, esetleg elhalasztjuk. Szerintem egy hónapot kell a döntésig várnunk, ami az elhalasztást illeti. Úgy gondolom, hogy április közepén már meg kell mondanunk, hogy megszervezzük, vagy sem. Az előkészületek nagyon jól folynak – a verseny szervezése ütemesen halad. De tíz hét intenzív időszak kell ahhoz a verseny előtt, hogy minden összeálljon. Július másodikán lenne idén a verseny. Természetesen Balatonfüred várossal egyeztetünk az Évadnyitó verseny ügyében is. Én úgy gondolom, hogy a balatoni évadnyitó a jelenlegi körülmények közt nem lesz megtartható.

VI:  A héten érkezett a hír: 2020-ban elmarad a tokiói olimpia. A vitorlássportot miként érintette, mi a helyzet az olimpikonjainkkal? Itthon vannak, tudtatok velük beszélni azóta?

HA: Nem úgy készültünk, hogy nem lesz olimpia az idén. A felkészülések jól zajlottak. Minden sportolónk nagyon jó formában van. Mutatták az eredményeik is az elmúlt fél évben, hogy felzárkózott mindenki a világ élvonalához. Sajnáljuk a kialakult helyzetet. Megvizsgáljuk azt, hogy miként tudjuk támogatni őket és természetesen miként lehet a legtöbbet kihozni a ’21-es játékokból. A sportolókkal folyamatos kapcsolatban vagyunk napi szinten. Berecz Zsombor kivételével most már mindenki itthon van Magyarországon. Zsombi még Pálmán tartózkodik és éppen tegnap egyeztettünk a Külügyminisztériummal, hogy miként tudja hazahozni az eszközeit. Most abban maradtunk, hogy légi úton tér haza az első lehetséges járatta.

VI: Hogy látod, miként alakul a 2020-as vitorlás szezon. Bizonytalan még, hogy mikor nyitnak ki a kikötők, mikor találkozhatunk a fedélzeten. Milyen hatást vársz erre az évre?

HA: A vitorlásszezonra feltétlenül hatással van a járvány, hiszen nem tud elindulni a versenyévad. A szabadidősport tekintetében is amíg ezek a rendelkezések fennállnak mindenkit óva intenék, hogy nagyobb csoportban hajózzon. Rendezvényt tartani nem lehet és ezt a vízirendőrség ellenőrzi is. Én arra kérnék mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra és – ahogyan a riport elején is mondtam – ennek a járványnak az egyik pozitívuma lehet, hogy még jobban összetartó vitorlás társadalmat kovácsoljunk ebben a nehéz helyzetben. Emellett a saját egyéni felelősségünkre is komolyan felhívja a figyelmet.

Bízom benne, hogy a vitorlás társadalom egységben és egészségesen fog ebből kikerülni. Nagyon szeretném, ha július elején meg tudna indulni a hajózás és versenyszezon, de ez nem tőlünk függ a jelenlegi helyzetben.

VI: Látsz arra esélyt, hogy éppen a koronavírus-járvány és annak az európai államokra gyakorolt hatása miatt a hazai vitorlázás még népszerűbb lehet? Akik eddig külföldre mentek, elképzelhető, hogy visszatérnek a Balatonra?

HA: Lehet egy ilyen hatása, talán lesz is ilyen hatása. Az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt az érdeklődés a sportág iránt. Mind a kikötői helyek elkeltek, mind pedig a charter üzlet is felfutott. A gazdasági visszaesés elkerülhetetlen, tehát lehetnek negatív hatásai is sportágunkra. De bízom benne, hogy akik szeretik a tavat, a Balatont és a vitorlázást, azok amint lehet eljönnek és újra vitorlázni fogunk.