A borokhoz készítik az ételeket Csopakon

Több rangos elismerésben is részesült az idén a csopaki Szent Donát Borkúria, valamint a pincészet vezető borásza. A birtok magáénak tudhatja a Magyar Sommelier Szövetség Par excellence díját “Vendéglátó” kategóriában, Kovács Tamást pedig beválasztották a Borászok Borásza ötven jelöltje közé, ahonnan a legjobb magyar borász cím tulajdonosa kerül ki. A csapat mindeközben tele van tervekkel, és persze feladattal, amit a 2019-es esztendő hoz a szőlőben.

A legtöbb vendéglátóhelyen a séfnek van egy elképzelése arról, hogy milyen étlapot szeretne, és ehhez illesztenek borokat – a Szent Donát Borkúrián ennek éppen az ellenkezője az igaz – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a birtok vezetője. Kovács Tamás hozzátette: a saját borok adottak, a dűlők adottak, éppen ezért ezekhez hangolják a mindenkori étlapot. Amikor érkezik egy új évjárat, vagy egy új bor megjelenik, az étlapot is aszerint alakítják át.

Forrás: https://www.facebook.com/szentdonatbirtok/

Kovács Tamás elmondta azt is, hogy a borok különbségeit a területek, a dűlők adják, nem utolsó sorban az évjáratok hatásai.  A Szent Donát olaszrizlinget, furmintot, kékfrankost készít, és éppen ezek azok a fajták amelyek olyan borokat adnak, melyek sokféle étellel párosíthatóak- tette hozzá a borász. Hangsúlyozta: a konyhán igyekeznek kizárólag helyi alapanyagokat felhasználni – azt a koncepciót szeretnék bemutatni a tányéron, amit a pincében is visznek.

https://www.facebook.com/szentdonatbirtok/

Kovács Tamás kitért arra is, hogy a tavalyi évjáratról a Balaton környékén igazán eltérő véleményen vannak a borászok. A 2018-at a csapadék határozta meg. Akár néhány tíz kilométeres távolságban is teljesen eltérő mennyiség esett, ami nagyban befolyásolta a borokat. A borász szerint a tavalyi, meleg évjárat náluk kedvezett a vörös fajtának, a szárazabb területek pedig a fehéreknek nyújtottak magasabb minőséget. A csapadékos területek ugyanakkor  könnyedebb, nyári fehérborokat adtak.

https://www.facebook.com/szentdonatbirtok/

A tavalyi esztendő a Szent Donát életében egy fontos kísérleti időszak volt, hiszen a borteraszon tematikus, a bor kultúrájához kapcsolódó rendezvénysorozatba kezdtek – tette hozzá Kovács Tamás. Ezek a matinéprogramok elsősorban a geológiára, a helytörténetre alapoznak. A sorozatot az idei esztendőben is folytatják. Kovács Tamás azt is elárulta: a Márga nevet elengedik, és egyszerűen azt mondják: ez a Szent Donát Borkúria, ami bisztróval, és borterasszal várja a vendégeket.

Kiemelt kép: https://www.facebook.com/szentdonatbirtok/