A badacsonyi pezsgő már a fedélzeten

Egy régi tervet valósított meg idén a Laposa család. Mostantól a borkülönlegességek mellett pezsgőt is készítenek Badacsony központjában, a tavaly átadott Hableányban. A Laposa Pezsgő különlegessége, hogy a szürettől az erjesztésen át palackozásig tartó folyamat teljes egészében a helyszínen valósul meg. Laposa Zsófia borásszal, a Laposa Pezsgő megálmodójával beszélgettünk.

VI: Hogy jött az ötlet, hogy a Laposa család pezsgőkészítésbe fog?

LZS: Amikor már épült a Hableány, én tudtam, hogy készül majd benne pezsgő is. A tervezés során csupán az volt a kérdés, hogy milyen technológiával történjen. Erre már akkor felkészültem a szőlőben is, a területeket, metszést úgy irányítottam, hogy pezsgőalapborok készülhessenek. Emellett rengeteget voltam Olaszországban a prosecco hazájában és tanultam a technológiát, illetve találtam egy remek szaktanácsadót is akivel közösen dolgozunk. De visszakanyarodva a kérdésedre, hogy hogyan és miért…én erre azt szoktam mondani, hogy először lesz az ember fogyasztó, később pedig termelő.

Fotó: Hableány

Bencével mind a ketten nagyon kedveljük a pezsgőket és annak minden változatát. Sokáig érett bennünk, hogy szeretnénk saját pezsgőt. Ami eddig visszatartott minket, hogy szerettem volna ezt én magam elkészíteni saját technológiával, saját körülmények között, tehát nem úgy, mint ahogyan sokan csinálják, hogy készítenek egy alapbort majd elviszik valahova ahol pezsgősítik nekik. Ők nem követik végig az egész termelési folyamatot. Nálam ez kizáró ok. Szerettem volna mindenhogyan felkészülni, de ez nem egy gyors dolog. A beruházást tekintve sem, illetve a szakmai tudás megszerzését illetően. Azt gondolom, hogy egy nagyon szép felfutással most a kezünkben az első végeredmény.

 VI: Mennyiben kell máshogy gondolkodnod, amikor a pezsgőalaphoz nyúlsz, vagy a pezsgőüzembe lépsz be, mint amit hosszú éve csináltok a borászattal?

LZS: Az alapok hasonlóak, a mentalitás pedig nagyon hasonló. Én szeretek pontosan és precízen dolgozni és ez a pezsgőnél még fontosabb. De nyilvánvalóan ez egy speciálisabb technológia. Ahhoz, hogy biztos kézzel nyúljunk hozzá és automatikus legyen, ahhoz el kell sajátítani. Éppen ezért én hat pincészetnél dolgoztam Olaszországban. Most az első évjáraton túl az is egy hatalmas tapasztalás volt, hogy most itt vagyok egyedül és nekem kell megoldanom a problémákat, feladatokat.

Fotó: Hableány

Izgalommal várom a következő évjáratot, szeretnék még inkább elmélyülni a témában és ehhez azt kell, hogy gyakoroljam.

 VI: Mi lehet a titok? vagy ha úgy tetszik mennyire alkalmas Badacsony, a Ti szőlőültetvényetek pezsgőkészítésre?

LZS: Én azt gondolom, hogy abszolút. A pezsgőkészítésnél a fajtaválasztás nagy jelentőséggel bír. Ez egy könnyed pezsgő, de maximálisan ez volt a cél. Prosecco technológiával készült, ami azt jelenti, hogy tartályos erjesztésű pezsgő nem pedig méthode traditionelle ami a palackos erjesztésűt takarja. Amit fontos tudni, hogy más a cél és mást lehet vele elérni. Ezzel a tartályos erjesztésű technológiával sokkal inkább egy könnyebb, fajtajellegesebb, gyümölcsösebb pezsgők készülhetnek. A klasszikus palackos erjesztéssel pedig élesztős, érleltebb jegyeket fedezhetünk fel. Abszolút tudatos volt, hogy a Laposa szortimentbe egy ilyen termék kerüljön be. Szerintem meg lehet vele olyanokat is hódítani, akik eddig nem voltak feltétlenül pezsgőpártiak.

 VI: Milyen volt a fogadtatás és a visszajelzés? Túl vagytok már a premieren, amikor én a Hableányban jártam nálatok szombaton azt láttam, hogy szabad asztal nem nagyon volt, mindenki kóstolgatta és meséltetett Téged a pezsgőről. Hogy fogadták a vendégek?

LZS: Pénteken nehezen aludtam el, ezt azért bevallom. Izgultam, hiszen tényleg évek óta erre készülök, hogy kikerül a piacra és megkóstolják az emberek. Azt tudtam, hogy mindenki kíváncsi rá, megkóstolja és lesz véleménye.  Abból a szempontból magabiztos voltam, hogy szerintem jó sikerültek és akik előre kóstolták, barátok, ismerősök, szaktanácsadó, mindenki elégedett volt.

Fotó: Konyha-Kert Bisztró és Bár

Aminek nagyon örülök, hogy eddig még nem jött negatív visszajelzés. Remélem, hogy sok emberhez eljut, sokan megkóstolják. Annyi a titka, hogy jó hidegen kell fogyasztani, még hűvösebben, mint a klasszikus pezsgőket. 7-8 fokra lehűtve akár nagyon szuper élményt adnak.

 VI: Említetted, hogy szeretnéd ezt a vonalat még jobban megismerni, még otthonosabban mozogni benne. Most jelenleg két fajta pezsgő van a piacon, a Hableányban és nálatok a Birtokon, tervezel még több félét készíteni a jövőben?

LZS: Igen. Nagyon kacsintgatok jövő évben egy rozé pezsgővel. Nem szeretnék nagyon sokat, tehát nem lesz két év múlva húsz pezsgőnk, de azt el tudom képzelni, hogy egy-kettővel nő a kínálat, jövőre pedig a rozéval bővülne.