Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)

A Kormány 1006/2016. (I. 18.) Korm. határozat megállapította a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2016. évre szóló éves fejlesztési keretét. A döntés szerint a Magyar Vitorlás Szövetség (továbbiakban: MVSZ) – más országos, turizmussal is foglalkozó szervezetekhez hasonlóan (pl. Magyar Kajak-Kenu Szövetség) és velük együttműködve – önálló pályázatot nyújtott be az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére. A pályázat pozitív elbírálást nyert, melynek köszönhetően az MVSZ és a Magyar Vitorlás Akadémia NKft konzorciuma támogatási szerződést kötött az Irányító Hatósággal, GINOP 7.1.2.-15-2016-00007 szám alatt, 704 millió forint projekt érték megvalósítására.

 

Az elmúlt évtizedben a vitorlázás közép és hosszú-távú stratégiájának megfelelően (Festetics-program: www.sailing.hu/egyebek/piac/festetics-gyorgy-program/486622) az MVSZ és tagszervezetei létszámában bővítik a túravitorlázók közösségét, és ennek megfelelően szélesítik a kikötői szolgáltatásaikat, az új igényeknek megfelelően. Az MVSZ Festetics-fejlesztési stratégiájában kiemelt feladatként jelenik meg az aktív turisztikával kapcsolatos szolgáltatások fejlesztése és az aktív szabadidős rendezvények szervezése. E stratégiában megfogalmazott céljaink azonosak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) „7.1.2-15. – Aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának” című pályázat célkitűzéseivel.

 

A Balaton   és az egyéb tavak (Fertőrákos, Fertő-tó, Agárd, Velencei-tó, Sarud, Tisza-tó, Orfű, Orfűi-tó és Hejőkeresztúr, Nyékládházi-tavak) kikötőinek fejlesztésére benyújtott konzorciumi pályázatunk célja a következő:

  • minél több magyar és külföldi vendég használja túravitorlázás közben a Pályázat keretében kialakítandó aktív turisztikai hálózat kikötőit,
  • minél többen látgassák meg a kikötők környékének turisztikai attrakcióit,
  • vegyenek részt a szervezett programokban, és töltsenek minél hosszabb időt a már ismert és a turisztikai térképre még csak most felkerülő helyszíneken.

Minél több turista ismerkedjen meg a vitorlázás, országjárás, történelmi helyek és kulturális és tematikus túrák nyújtotta komplex élménnyel. Az új típusú turisztika egyik fontos alapelvét szem előtt tartva a kiemelt kikötők biztosítják a más járásmódokba (természetjárás, lovas turizmus, túrakerékpározás, túrakenuzás) való bekapcsolódás lehetőségét is. Kiemelt célunk, hogy a hálózat egyes kikötőinek helyben élő lakossága, kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó vállalkozói közössége is érezze a megnövekedett turizmus pozitív gazdasági hatásait.

A fejleszteni kívánt hálózat kikötőinek földrajzi elhelyezkedése következtében az ország 11 megyéjében elérhető lesz a vitorlázás a turisták számára. A fejlesztés megvalósítása következtében a magyar népesség fele számára elérhető a vitorlázás, mely nagyságrendi növekedést jelent az eddigiekhez képest.