Balatoni KÖR - Gasztrotúra

Túra típusa: Bortúrák, Gasztro élménytúrák
Javasolt kiindulópont: Balatonboglár
Érintett települések: Balatonfüred, Badacsony, Balatonlelle, Fövenyes, Révfülöp, Szentantalfa
Túra hossza: 4 nap
Kinek ajánlott: Pároknak, családoknak, baráti társaságoknak
Túra hossza: 80 km
Túra értékelése:
Az értékeléshez be kell lépni / regisztrálni kell!

A túra bemutatása

A túravitorlázás egy olyan életérzés, mely máshoz nem hasonlítható. Főleg akkor, ha olyan célpontot választunk, olyan helyszíneket járunk be, vagy olyan gasztronómiai helyeket látogatunk meg ahol eddig még nem jártunk.

Ez alatt a pár nap alatt, nem csupán a vízről ismerhetjük meg a Magyar Tengert, valamint a csodálatos panorámát nyújtó éttermek, pincészetek teraszairól gyönyörködhetünk benne, hanem egy-egy vacsora, vagy borkóstoló alkalmával bele is kóstolhatunk a Balatonba.

1. nap: Balatonboglár-Badacsony kb. 10 km

Túránk első napja igazi már a vízen is igazi csemege. Kiinduló pontunk ezen a túrán a Balatonboglári BAHART kikötő. De mielőtt még vízre szállnánk, látogassuk meg gasztrotúránk nulladik állomásához, hogy leteszteljük, milyen az, amikor egy hamburger és mellé egy ital igazán szexi:

Paletta Bisztró

„A Paletták alapítója, tulajdonosa és ötletgazdája Bezerics Dani 2013-ban indította útjára a boglári Paletta bisztrót. Dani céljának és küldetésének tekinti, hogy kiváló minőségű alapanyagokból, elérhető áron, közkedvelt és közérthető, ám mégis modern és a kortárs gasztronómiai elvárásoknak megfelelő ételeket szolgáljon fel egységeiben.  Így születtek meg olyan ikonikus  Paletta fogások, mint a Pulled Ponty szendvics, a BigMekk vagy a Bazalt Burger.”

A tízórai elfogyasztása után, el is rúghatjuk a partot. Ahogyan célunk felé közelítünk elénk tárul a Tanú-hegyek látványa. Badacsony - hegyet a tóparton, dél felől Badacsonytördemic és Badacsonytomaj településrészei keretezik.  Gyenge szélben körülbelül egy-két óra alatt érhetjük Badacsonyban a kikötőt.

Partra szállás után érdemes nyomban nekivágni az aznapi túrának, hiszen nem kevés felfedezés és nem kevés kóstolni való vár ránk. Első célpontunkon belekóstolhatunk a „Kékkorszakba”

Istvándy Borműhely (523m)

„Hozzánk vendégként érkezel és barátként térsz vissza!”

Majd tovább sétálva a Római úton, picit megpihenve térjünk be Badacsony egyik legfiatalosabb, igazi teraszozós helyére:

friss Terasz (500m)

„Napágyak, meccsnézés, gyereksarok. Egy új vibráló közösségi tér jött létre!”

Mivel viszonylag régen volt a tízórai Bezerics Daniéknál, így itt az ideje belekóstolni Badacsonyba, mégpedig egy tavaly debütált étteremben:

St Orbán Étterem (230m)

Laposa és Szeremley: két család, akiknek mindene Badacsony. Laposa József és Szeremley Huba: két családfő, akiket több évtizedes barátság fűz össze. E barátság nyomán kaptunk lehetőséget arra, hogy a kezünkbe vegyük a Szeremley Borház és Étterem irányítását, amely St. Orban Étterem néven folytatja immár 1999 óta íródó történetét.

Az estebéd után nincs más hátra, mint megcsodálni a naplementét egy pohár bor mellett, így egy újabb terasz az úticélunk:

Laposa Borbirtok (675m)

„szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető mind a természet ereje, mind a mögötte álló ember tudatossága.”

Kikötőbe való visszatérésünk minden bizonnyal a késő esti órákra esik, de talán még egy koccintás belefér a holdfényben, egy, a szőlőhegyről lehozott tételből.

2. nap: Badacsony - Balatonlelle kb. 15 km

Második napon, kipihenve ébredünk az előző napi kulináris kalandból, érdemes rögtön vízre szállni, hiszen úticélunk nem más, mint Balatonlelle. Az előző napi kaland, valamint második, egyfajta összekóstolás is egyben. Bebizonyítja ugyanis nekünk a Balaton, hogy a tó a két partot gasztronómiai szempontból nem elválasztja, hanem összeköti. Lellei gasztro-kirándulásunk célja nem kevesebb, hogy megismerjük a Dél-Balaton gyöngyszemét, a Kis-hegyet. Célkikötőnk a BL YachtClub & Apartments, ahonnan a tavaly debütált Lelle-Boglár tekergővel jutunk a következő állomásra, de ha valaki elég vakmerő, akkor fel is tekerhet kerékpárral a kikötőből a Kis-hegyre, amely a környék egyik legkiválóbb bortermelő vidéke. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. A hangulatos pincék erős vonzást gyakorolnak a borkedvelőkre.

Bujdosó Szőlőbirtok (2900m)

"A Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig gondozzuk az ültetvényeinket. A szőlőben és a pincében a család három generációja dolgozik azért, hogy a szőlőből eredő, gyümölcsös zamatokat minél teljesebb formájukban megőrizzük a borokban. A balatoni nyarat zárjuk palackba."

Garamvári Szőlőbirtok (3900m)

Pócz Pincészet (2000m)

"A Jó Bor A Szőlőben Kezdődik, A Borász Csak “Ronthat” Rajta. / A 2007-ben elkészült borászat méltó ”otthona” lett a birtokon megtermett szőlőknek. A Kishegy oldalába ”bevágott” szőlőfeldolgozó-, erjesztő-, tároló- és a dongaboltíves érlelőpince a raktár szervesen kapcsolódik egymáshoz a Kishegy ”gyomrában”. A föld klímának köszönhetően, a közel állandó hőmérséklet segít megőrizni borok minőségét hosszú éveken át. A borászat úgy épült be a hegybe, hogy ne bontsa meg az ökológiai egyensúlyt, harmóniába legyen a környezettel."

Bortúránk végén, kulináris, gasztronómiai élményeink, és nem utolsó sorban az egyedülálló kis-hegyi panoráma nyújtotta varázs után, visszatérve a kikötőbe, érdemes korán ágyba bújni, hiszen másnap, hosszú út áll előttünk.

3. nap: Balatonlelle - Fövenyes - Balatonfüred kb. 25 km

Reggelink elfogyasztása után vágjunk neki az eddigi leghosszabb    vitorlázásának. Irány az Északi part!  Fövenyesre tartunk, kipróbáljuk, milyen is, amikor a kikötésnél vasmacskánkra szorítkozhatunk. Fövenyesen, a strandtól kicsit beljebb horgonyzunk, és úszva, vagy gumicsónakkal, esetlég matraccal érünk partot. Megéri, ugyanis itt kóstoljuk meg ebédre, mit is nyújt egy Balatoni Büfé 2.0. Irány:

Kalóz Strandbisztró

„Vízparton lazulás, szemet gyönyörködtetés, pezsgés, pihenés, ízlelés, koccintás, nevetés. „BALATONI, ÉLET, ÉRZÉS…”

Sokat nem időzhetünk kóstolással és balatoni fürdőzéssel, ugyanis van még vitorlázni való utunk. Irány a Tihanyi-cső. A festői szépségű útvonalon amellett, hogy tiszta időben gyakorlatilag az egész Keleti-medence belátható, gyönyörködhetünk a Tihanyi-félsziget természeti kincseiben, de az Apátságot is csodálhatjuk vízről. Mindemellett azon az útvonalon hajózunk, amely a leglátványosabb képeket hozza, és a legizgalmasabb pillanatokat jelenti Európa legnagyobb tókerülő versenyén, a Kékszalagon! Végcélunk ugyanakkor nem Tihany, hanem Balatonfüred, és a NEMZETKÖZI VITORLÁS KÖZPONT.

A hosszú út végeztével erre a napra egy könnyedebb gasztro kalanddal készülünk. Kerékpárra pattanunk, és irány a szőlőhegy, és egy rapid kóstolás!

Gyukli Pince (3200m)

„A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. A 2010-es kísérleti telepítéseinkkel pedig olyan új fajtákat, szőlő- és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani, melyek az ökológiai szőlészet jegyében a borvidékben rejlő adottságokhoz még jobban illeszkedve, a jövőben emelhetik a térség idegenforgalmi jelentőségét.”

Esténket egy könnyű vacsorával, a zánkai helyszín után tavaly Balatonfüreden is megnyitott különlegesen házias étteremben zárhatjuk.

Neked Főztem - Balatonfüred (2500m)

„Balaton-felvidék őstermelői által, szezonális alapanyagokból frissen készített ételek, kézműves borok, házi szörpök és egyéb finomságok ebédre és vacsorára”

4. nap: Balatonfüred - Balatonboglár kb. 30 km

Túránk záró napján ismét hosszú út áll előttünk, éppen ezért érdemes mielőbb elkölteni a reggelit. De talán még egy kis édes kitérő belefér, mielőtt elrúgjuk a partot, hiszen kelleni fog az energia a mai naphoz!

Bergmann Cukrászda (800m)

"A Bergmann Cukrászdák a Bergmann családról kapták nevüket, ahol nagy hagyományai vannak a cukrász mesterségnek. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta édesapánk, nagyapánk, dédapánk, Bergmann Imre. Napjainkban is az ő szakmai elhivatottságát tartjuk követendő példának. 

Ha jó szelet fogunk ki, akkor belesűríthetünk egy szintúgy üdítő megállót a mai napba! Ugyanis vagy a Balatonnak még egy gyöngyszeme, amit talán kevesen ismernek, viszont egy gasztro-túra keretében nagy hiba lenne kihagynunk! Révfülöpre érdemes még a boglári hazatérés előtt horgonyt dobni, ugyanis lehetőségünk van belekóstolni a Nivegy-völgyi valóságba, ahol egyre nagyobb sikernek örvendenek a Kóbor-túrák. Éppen ezért a helyiek szívesen lejönnek értünk a kikötőbe, hogy kisbusszal elvihessenek magukhoz egy különleges kalandra.

Dobosi Pincészet (14,5km)

"A Dobosi család hivatalos források szerint már az 1700-as évektől aktív szereplője a falunak és a helyi szőlő és borkultúrának. Sajnos a TSZ rendszer alatt nem volt magántulajdon, így a család is az államnak dolgozott, de mindig volt saját bor a pincében. Dániel, az Édesapánk és Ilonka, az Édesanyánk megálmodták a saját borászatukat, majd 1988-ban megépítették a pincét, a következő évben pedig kiléptek az állami szövetkezetből és munkához láttak."

A bioborok ízlelése, és a helyi kecskesajtok kóstolása után irány dél, és kiindulóhelyünk, Balatonboglár. Itt egy üveg jó bor mellett felidézhetjük az elmúlt napok kulináris élvezetsorát, és elmondhatjuk magunkról nem csupán körbevitorláztuk, hanem körbe is kóstoltuk a Balatont!

Bővebben

Top érdekes helyek a túrán

Kapcsolódó túrák