Zánka nyitja az idei balatoni borfesztivál szezont

Idén immáron harminckettedik alkalommal rendezik meg Zánkán a borheteket július közepétől egészen augusztus közepéig. A Balaton parti településen csaknem egy hónapon keresztül felsorakoznak a környékbeli borászok, kézművesek, és minden hétvégén koncertekkel várják az érdeklődőket.

A kezdetekben Zánkai Halásznapok néven futott a rendezvény és huszonegy évvel ezelőtt váltott Zánkai Borhetekre – mondta a vitoirlazzitthon.hu-nak a zánkai faluház művelődés-szervezője. Kocsis Szilvia kifejtette: a borászok nagy része Nivegy-völgyből érkezik. Idén hét borház települ ki, kiegészülve a helyi kézművesekkel. Kocsis Szilvia beszélt arról is: kizárólag a helyi termőterülettel rendelkező borászok vannak jelen. Hozzátette: nem szerettek volna búcsút rendezni, ezért a kiállítók sorában kizárólag helyi kézművesekkel, iparművészekkel ismerkedhet meg a közönség.

Fotó: zanka.hu

A szervezők minden évben új fellépőket hívnak, így próbálják változatossá tenni a programokat és nem csupán a vendégeknek, hanem a helybélieknek is színvonalas szórakozást kívánnak nyújtani. Kocsis Szilvia szerint a Zánkai Borhetek teljesíti küldetését, ugyanis a vendégek megismerik a környékbéli borászokat, valamint a szőlőterületeket. A visszajelzésekből látszik, hogy a rendezvény után sokan visszatérnek Zánkára, valamint a környező településekre.

Fotó: zanka.hu

Kocsis Szilva elárulta azt is, hogy miután a Zánkai Erzsébet-tábor vitorláskikötője már nem fogad vendégeket, az önkormányzat napirendre vette egy új kikötő létesítésének tervét is, így a jövőben remélhetőleg a hajósok is könnyeben meg tudják közelíteni a zánkai rendezvényeket.