Vízretétel után, indulás előtt

Folyamatosan telnek meg a kikötők, és egyre többen rúgják el a partot már most, az idei első nagy balatoni verseny az Évadnyitó Nagydíj előtti hétvégéken. Vannak ugyanakkor akik most ébresztik fel hajójukat a téli álomból. Ilyenkor egy teljes állapotfelméréssel érdemes kezdeni, amiből nem maradhatnak ki a kötelek, sem a vitorlák.

A tavaszi felkészítésénél a legfontosabb a felújítások sorrendjének betartása – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Magyar Vitorlás Szövetség Technikai Bizottságának vezetője. Pécsváradi Ákos, aki a Quantum Sails munkatársa is, kifejtette: sokan takarítják, vagy políroztatják a hajó oldalát, vagy a decket. Ilyenkor a kötélzet cseréjét feltétlenül ezen munkálatok után kell elvégezni. A logikai sorrend tehát, hogy a már megtisztított hajóra kerülnek az új kötelek, vitorlák.

Fotó: https://www.facebook.com/QuantumSailsHungary/

Pécsváradi Ákos szerint a kötélzetet is meg kell vizsgálni, és ha felkeményedett, vagy elhasználódott, mindenképpen cserélni érdemes. Hozzátette: a kötélzet öltözteti a hajót, így jól látjuk, mikor kell hozzányúlni.  Az állókötélzet esetében pedig öt-hat év az üzemidő – tette hozzá.

 

Fotó: https://www.facebook.com/pg/LakeProRigging/

A vitorlák előszedésénél visszatérő az úgynevezett rágcsálókár. Volt arra is példa, hogy akár négyzetméternyi részeket pusztítottak el, egy amúgy is több tíz éves vásznon. Ilyen esetben a javíttatás felesleges, hiszen – ahogyan Pécsváradi Ákos fogalmazott – igaz, hogy lesz vitorla, de az jó nem lesz. Egy új vitorla rendelésének átfutása 30-40 nap között van. Pécsváradi Ákos szerint fontos egy új vászonszett megvásárlásánál eldönteni, hogy mire is akarja használni a vitorlázó a hajóját. Túrázásra például sokkal jobban ajánlott egy klasszikus vitorla, valamint a könnyeben kezelhető megoldások, például reffelésnél.

Pécsváradi Ákos beszélt arról is, hogy egyre népszerűbbek a vitorlázók körében a nyári ponyvák, amelyeket már egészen nagy hajókra is rendelnek. Mivel ezeket, a tapasztalat alapján sokszor macerás felhelyezni,  így folyamatosan olyan megoldásokat fejlesztenek, amelyekkel könnyebbé válik a hajókat nyáron is védő ponyva könnyebb használata.