Piknik a Balaton közepén majd viharos vitorlázás – véget ért a Hidegen Légió Túra

A Lellei Gasztrofarsang alkalmával indult a HidegenLégió idei Téli Vitorlástúrája. A különleges eseményen a szervezők nem csupán azt akarták megmutatni, hogy a sportág a téli szezonban is űzhető, hanem bebizonyították minden résztvevőnek, hogy a téli Balaton is számos attrakciót, gasztronómiai különlegességet tartogat az odalátogatóknak. A résztvevők közös pikniket tartottak a Balaton közepén, ahol hajón készítettek fine dining ételeket. Tóth Balázs főszervezővel, a BL Yachtclub&Apartments vezetőjével beszélgettünk.

Az idei túra újdonsága, hogy nem létszámban, hanem minőségben bővült a HidegenLégió Csapata. Tóth Balázs főszervező kedden a Vitorlázz Itthonnak elmesélte:  vasárnap és hétfőn különleges hangulatú vízi pikniket rendeztek a Balaton közepén. Vasárnap maga Tóth Balázs készített céklás, fehérboros, kecskesajtos rizottót a csapatnak, hétfőn pedig Vincze Péter, a  rizapusztai Tölgyes Kúriából és Varga László a balatonfüredi Aurából főzött egy három fogásos gourmet menüt. A konyhát a Balaton egész évben közlekedő hajójáratán, Luszin rendezték be.

Fotó: Facebook

“Az hogy 6-7 hajó össze van kötve a Balaton közepén és ott főzünk, ráadásul vasárnap 18 fokos napsütésben – ez fantasztikus élmény volt” – fogalmazott Tóth Balázs.

Kedden a csapat korán elindult Badacsonyból éppen, hogy a vihart elkerüljék. Egyetlen hajót kapott el a nagy szél, de az ijedtségen kívül nem történt baj. A főszervező elmondta: a túra az erős, viharos szél miatt félbeszakadt, de ez egy ilyen műfaj, erre számítottak is – tette hozzá.

Fotó: Facebook

Tóth Balázs végül elárulta: jövőre folytatják, már most megvannak az ötletek. Hozzátette: nem kérdés – a gasztronómiai irányban mennek tovább.

A TÚRA KEZDETEKOR KÖZZÉTETT ÍRÁSUNK:

Immáron hetedik éve szerveznek Balatonlellén téli vitorlásversenyeket, az idei pedig már a harmadik vitorlástúra lesz – mondta el a Vitorlázz Itthonnak Tóth Balázs. A Téli Vitorlástúra főszervezője, a BL Yachtclub&Apartments vezetője hozzátette: a túra alapötlete Gerő Andrástól származik, aki már hosszú évek óta vitorlázik télen, sokszor igen extrém körülmények között. Elárulta azt is, hogy kezdetben valóban egy baráti vitorlázásra indultak, majd gondolkodtak abban, hogy nagyobbra duzzasztják a túrát, de inkább megtartották egy baráti hangulatú eseménynek. A kapukat viszont nyitva hagyták minden érdeklődő előtt.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

Tóth Balázs szerint télen túrázni vitorlással egyáltalán nem vakmerőség és semennyire sem veszélyes. A legfontosabb a megfelelő ruházat, valamint a biztonsági óvintézkedések betartása. Hozzátette:  velük tart Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője is, aki a szabályok betartására folyamatosan hívja fel a figyelmet.

Fotó: https://www.facebook.com/bllelle/

A főszervező kifejtette: a túrával leginkább azt szeretnék megmutatni, hogy a Balaton sokkal többet érdemel. Ez a tó egész évben élvezhető és minden hónapban megéri idelátogatni. Tóth Balázs elárulta: mindenképpen szeretnének eljutni Fenyvesre, ahol lehetőség van bowlingozni, biliárdozni.  Terveznek elhajózni Keszthely irányába, de nem hagyják ki Badacsonyt sem, ahol wellnessel egybekötött borozás várja majd a túrázókat.  Mindemellett a Tihanyi-csövön átvitorlázva  Balatonfüredre is ellátogatnak, majd  a Téli Vitorlástúra  a balatonlellei Farsangi Regattára fut be. Tóth Balázs elmondta: a Téli Vitorlásversenysorozat harmadik állomását már nagyon várják, hiszen az első két Regattán szoros küzdelmek alakultak ki. Úgy látja, hogy kezd felnőni a Téli Vitorlásversenysorozat a nagy regattákhoz, hiszen egyre komolyabban veszik a futamokat a résztvevők.