Vitorlabontóval startol a hivatalos vitorlásszezon a Balatonon

Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a vitorlafelhúzó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen. Itt történik a köszöntő beszédek után az ünnepélyes zászlófelvonás, és a tó megkoszorúzása, amely immár évtizedek óta általában a Balaton legöregebb vitorlása, az 1896-ban épült Kishamis fedélzetéről zajlik.

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az ünnepségnek kiemelt szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, a balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt.

A kezdeti években az ünnepségek fontos eleme volt a Hősök emlékművének, majd egy-egy megbecsült vitorlázó sírhelyének koszorúzása. A negyvenes években kezdtek virágcsokrot dobni a Balatonba, ami később szintén koszorúzássá vált.

A magyar hajózás történetében fekete nap lett 1954. május 30. a Pajtás csavargőzös tragédiájának napja. Azon a gyereknapi vasárnap délelőttön utasokkal zsúfoltan futott ki a vízre a hajó a balatonfüredi móló mellől, hogy fedélzetéről a nézők megtekinthessék az Évadnyitó vitorlás verseny rajtját. A Dunáról felhozott, a balatoni viszonyokra alkalmatlan és hibás átalakításokkal kibővített befogadóképességű hajó a mólótól való elindulás után fordulás közben felborult. A vitorlás verseny résztvevői azonnal az utasok segítségére siettek.

Szintén hagyomány, hogy a Himnusz hangjaira a vitorlázótársaink felhúzzák a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbócára, majd megkoszorúzzák a Balatont a vitorlás fedélzetéről.

A 2022. évi Vitorlabontó ünnepség alkalmával egy újabb kiváló vitorlázónak, Tolnay Kálmán Lászlónak állítanak méltó emléket a Rózsakertben, a Halász-Révész szoborhoz vezető út melletti vitorlázás táblasoron. A tábla elhelyezése közadakozásból valósult meg a Balatonfüred Város Közalapítvány lebonyolításában.

Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj

2022.05.14-én 12:00-kor a balatonfüredi móló előtt rajtol a rendszerint 200-250 hajó részvételével az Évadnyitó nagyhajós túraverseny a Balatonfüred – Alsóörs – Tihany – Balatonfüred távon. A limitidő 17:00-kor jár le.

A verseny nyomkövetését a Magyar Vitorlás Szövetség partnere, az Airmoniq biztosítja. A verseny névadó támogatója a 878 Co., amely a magyar tervezésű, innovatív fejlesztésű és gyártású prémium vitorlásruhák nemzetközi piacára tört be termékeivel.

A regatta ünnepélyes díjkiosztóján 18:30-kor tartják szintén a balatonfüredi Vitorlás téren.

A verseny online hirdetőtáblája ezen linken érhető el.