Vitorlabontás – májusban elindul a hivatalos vitorlásszezon a Balatonon

Május második hétvégéjén rendezi a Magyar Vitorlás Szövetség a Balatoni Évadnyitó versenyt, ami a Balatonon a vitorlás szezon kezdetét jelzi. Az Évadnyitó verseny legfontosabb eseménye a vitorlafelhúzó ünnepség a füredi móló tövénél, az első balatoni vitorlás klubház, a mai Vitorlás étterem épülete előtti vízterületen. Itt történik a köszöntő beszédek után az ünnepélyes zászlófelvonás, és a tó megkoszorúzása.

Az első ünnepélyes balatoni vitorlafelhúzót 1935. június 9-én rendezték. Az ünnepségnek kiemelt szerepe volt az akkoriban csak júliusban és augusztusban aktív balatoni idény bővítésében. Ma már jelentősen hosszabb a versenyszezon, a balatoni vitorlás évad március végétől november közepéig tart, ám a vitorlafelhúzó ünnepség szép hagyománya fennmaradt.

(Fotó: Fortepan – Tölg Anna)

A kezdeti években az ünnepségek fontos eleme volt a Hősök emlékművének, majd egy-egy megbecsült vitorlázó sírhelyének koszorúzása. A negyvenes években kezdtek virágcsokrot dobni a Balatonba, ami később szintén koszorúzássá vált.

A magyar hajózás történetében fekete nap lett 1954. május 30. a Pajtás csavargőzös tragédiájának napja. Azon a gyereknapi vasárnap délelőttön utasokkal zsúfoltan futott ki a vízre a hajó a balatonfüredi móló mellől, hogy fedélzetéről a nézők megtekinthessék az Évadnyitó vitorlás verseny rajtját. A Dunáról felhozott, a balatoni viszonyokra alkalmatlan és hibás átalakításokkal kibővített befogadóképességű hajó a mólótól való elindulás után fordulás közben felborult. A vitorlás verseny résztvevői azonnal az utasok segítségére siettek.

(Fotó: Fortepan – Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / BAHART Archívum)

Szintén hagyomány, hogy a Himnusz hangjaira a vitorlázótársaink felhúzzák a nemzeti lobogót az 1896-ban épült idén 126 éves Kishamis árbócára, majd megkoszorúzzák a Balatont a vitorlás fedélzetéről.

Balatoni Évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj

A túraverseny 12 órakor rajtol a befutási limitideje 2024. május 11., 17:00 óra.

A Balatoni Évadnyitó regattára a helyszíni nevezés a versenyt megelőző napon, május 10-én pénteken, 17 és 20 óra között a Kékszalag Portban (8230 Balatonfüred, Anna sétány 7.) az első emeleti Balaton teremben lesz.

A Nagyhajós Bizottság javaslatára az MVSZ versenyein ez évtől ismét él az előnevezési kedvezmény. Így az évadnyitó versenyre online előnevezésre is nyílik lehetőség a VIHAR rendszeren keresztül. Azok a nevezések, amelyeket online véglegesítettek és a nevezési díjat kiegyenlítették, érvényesek.

Az osztálykapitányok döntő többségének véleményét figyelembe véve a 2024. évi MVSZ által rendezett 3 népszerű versenyen (Évadnyitó, Félszigetkerülő és Fehér Szalag) a Nagyhajós Bizottság javaslatára nem lesz nevezési csomag. Ennek ellentételezéseként MVSZ vállalta, hogy a fenti versenyeit a tavalyi nevezési díjakkal rendezi meg.

Az MVSZ versenyein az ifjúsági korosztályhoz hasonlóan, ez évtől 50 százalékos nevezési díj kedvezményben részesül a 18-25 év közötti korosztály.

A versenyről szóló további információk a verseny az online hirdetőtábláján érhető el.