Megújult az egykori szálló és vendéglő, a badacsonyi Hableány

Egyedülálló borászati üzem és vendéglátó egység nyílt Badacsonyban a Hableány épületében. A történet 1883-ban indult, helyén eredetileg szálló állt, majd csárdaként működött. A 60-as években már vendéglőnek újjáépített, és csemegebolttal kiegészített épület az elmúlt évtizedekben folyamatosan amortizálódott. A most megnyílt komplexum legfőbb célja, hogy bemutassa borkészítés folyamatát a látogatóknak valamint minőségi gasztronómiával fogadja az odaérkezőt.

A rendszerváltást követően folyamatosan romlott az eredetileg 60-as években vendéglőnek készült épület állapota, cserélődtek az üzemeltetők, az utóbbi 10-15 évben pedig már gazdája sem volt a Hableánynak – idézte fel a vitorlazzitthon.hu-nak Laposa Bence. A borász, aki családjával együtt az új tulajdonos kifejtette: már a kezdetekben is az volt a gondolat, hogy borászatot létesítenek, mégpedig olyat, amit kinyitnak a vendégek előtt.

Fotó: https://www.facebook.com/hableanybadacsony

Mostanra sok átalakítás és kevés bővítés után sikerült kihasználni az épület adta tereket, és olyan komplexum jöhetett létre, mely minden igényt kielégít szakmailag – tette hozzá. Laposa Bence kitért arra is, hogy bejárható, belátható üzemet nyitottak mellyel komplex vendégélményt tudnak nyújtani a hozzájuk látogatóknak. A Balatoni KÖR elnöke elmondta: egész évben nyitva lesz a Hableány. A cél, hogy aki ellátogat Badacsonyba, nyomon tudja követni a teljes borászati technológiát a feldolgozástól az erjesztésen tároláson, érlelésen át a palackozásig.

Fotó: https://www.facebook.com/hableanybadacsony

Laposa Bence kitért arra is: az italok esetében döntő többségében saját termékekkel várják a vendégeket. Mindemellett egy modern bisztró konyhával készülnek. E kettő segít hozzá, hogy magas szintű tartalommal tölthessék meg a Hableány épületét.

Botítókép: https://www.facebook.com/hableanybadacsony