Szúnyogok ellen a Balaton körül

Megkezdődött az idei szúnyoggyérítési program a Balatoni Szövetség koordinálásával a Magyar Tenger körül. Az első fázis, a légi biológiai gyérítés, már április végén megtörtént, most május második felében soron kívüli beavatkozást végeznek az üdülőrégióban. A Szövetség négy fázisú gyérítést tervez, ami duplája a tavalyinak.

A turizmus szempontjából kiemelten fontos, hogy minél kevesebb szúnyog legyen a térségben – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak a Balatoni Szövetség elnöke. Balassa Balázs szerint nem keverendő össze az irtás a gyérítéssel, ugyanis nem céljuk a faj teljes eltüntetése, hiszen szüksége van a természetnek a szúnyogokra.  Ugyanakkor miután azon madarak száma, melyek a vérszívóval táplálkoznak az utóbbi években erősen megcsappant, elengedhetetlen a nagyobb mértékű emberi beavatkozás.

Balassa Balázs elmondta: a térségben az idei első gyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei április végén elvégezték, most május utolsó napjaiban zajlik a második beavatkozás. Az elnök szerint az időben elvégzett gyérítés nagy mértékben meghatározza az egész éves védettséget, ugyanis a biológiai beavatkozás a lárvákra koncentrál. Balassa Balázs hozzátette: a katasztrófavédelem három fázist tervez, a Balatoni Szövetség pedig négyet, szemben a tavalyi kettővel. 2018-ban ugyanis tisztán látszott, hogy szükség van a beavatkozások számának megkétszerezésére – tette hozzá az elnök. 2019-ben a helyi önkormányzatoknak 55-60 millió forinttal kell hozzájárulniuk a szúnyoggyérítési programhoz.