Speciális drónok segítik a balatoni vízimentést

Három tagból álló mentődrón-flotta áll szolgálatba a Balaton körül. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Magyar Telekom együttműködésének köszönhetően a repülőrobotok segítik a felderítést, élő képet, pontos koordinátákat küldenek a mentésirányi központnak, kommunikálni tudnak a bajbajutottal, sőt egyikük még mentőeszközt is le tud dobni vízben lévőnek.

Rengetegen dolgoztak az elmúlt húsz évben azon, hogy a Balaton legyen a legbiztonságosabb tó – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor kifejtette: mostantól három felderítő drón segíti a munkát. A repülőrobotokkal egyebek mellett a strandeszközökkel, vízisporteszközökkel bajba kerülők mentését tudják meggyorsítani, vagy segíteni a balesetek a megelőzésben.

Bagyó Sándor kifejtette: két drón képes arra, hogy kommunikáljon a vízben lévővel. A drónpilóta élőben tud instrukciókat adni az úszónak, vagy strand- esetleg vízisporteszközt használónak, amit betartva elkerülhetők a balesetek.  Hozzátette: sokan nem is veszik észre, hogy veszélybe sodorják önmagukat, őket tudják hatékonyabban elérni a repülő robotokkal. Nem utolsó sorban a drónok e téren való bevetésével egy mentőhajó felszabadulhat. Bagyó Sándor szerint a három drón mostani beállítása csak az első lépés, nagyon komoly terveik vannak a Magyar Telekom munkatársaival.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elárulta: jövő héten egy igen hangos kampányba kezdenek annak érdekében, hogy a mindenki csakis olyan vízibiciklit béreljen, amelyen van mentőgyűrű. A jelszó: baleset esetén a „semmit nem lehet a bajbajutottnak dobni” – tette hozzá a szakember.