Regatták másképp – nehézsorsú gyermekek vitorlázhatnak a Lári Fári Alapítvánnyal

Idén nyáron is több száz gyermek, köztük kerekesszékesek, állami gondozottak, daganatos betegséggel küzdők ismerkedhettek meg több helyszínen a Balaton körül a vitorlázással a Lári Fári Alapítvány segítségével. Szeptemberben zárul az öt alkalmas sorozat Balatonlellén, a Tűzmadár Regattával, ahová onkológiai centrumokból várják a gyermekeket.

A LáriFári Közhasznú Alapítvány a bármely oknál fogva hátrányos helyzetbe került gyermekeket szeretné élményterápiás vitorlázásban részesíteni – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Bakóczy Kálmán. Az Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta: a LáriFári Regatták története az SOS Gyermekfalu gyermekeivel indult, amikoris a Tengeri Bajnokságra vittek le olyan gyermekeket, akik még akkor a Balatont sem látták.

Fotó: LáriFári Alapítvány

Összesen tizennégy fiatal jutott így le az Adriára, így a tengeri nagyhajós bajnokság utánpótlás osztályában mérettek meg.  Bakóczy Kálmán úgy fogalmazott: a szíve szakadt meg azért a másik 300 jelentkezőért, akik nem jutottak ki a tengerre. Innen indult a kezdeményezés, hogy a Balatonon is megismerkedhessenek beteg, vagy hátrányos helyzetű gyerekek a vitorlázás élményével.

Fotó: LáriFári Alapítvány

Az idei esztendőben kerekesszékesek, gyermekonkológiai centrumban gyógyulók, rendőr és tűzoltó árvák, Down-szindrómás gyerekek, Böjte Csaba árváinak és az SOS Gyermekfalu lakóinak is lehetőséget tudtak biztosítani. Bakóczy Kálmán elmondta: a fiatalok több hónapig készülnek arra az egy napra amikor vízen lehetnek, az élményből pedig több héten keresztül táplálkoznak.

Fotó: LáriFári Alapítvány

Kitért arra is, hogy a vitorlázók, akik ebben részt vettek csakúgy mint az önkéntesek, szinte mindannyian segítenek minden évben. Szerinte nagyon jó csapat alakult ki az elmúlt években, és az érdeklődés is töretlen. Bakóczy Kálmán kifejtette: a támogatók és a vitorlázók a sokszorosát kapják vissza a gyermekektől annak, amit ő belefektetnek. Hozzátette: továbbra is szeretettel fogadnak a csapatba olyan vitorlázókat, akik szívesen csatlakoznának segíteni a gyermekekkel megismertetni a vitorlázás élményét.

Fotó: LáriFári Alapítvány

Az idei utolsó állomás szeptemberben Balatonlelle, és a Tűzmadár Regatta, ahová a gyermekonkológiai centrumokból, többek között Budapestről és Szombathelyről érkeznek gyermekek, valamint a családok.

Borítókép: LáriFári Alapítvány