Megnyitja kapuit Aliga Port, az egykori Club Aliga kikötője

Ismételten lakossági tájékoztatót tartott a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Zrt. a volt Club Aliga 47 hektáros területén tervezett beruházásokkal kapcsolatban, valamint a résztvevők megnézhették a májusban végén megnyíló új E-hajó és vitorlás kikötőt - olvasható a Magyar Építők beszámolójában.

A fejlesztés első projektelemeként elkészült a Balatonvilágos Aliga Port, amely 2023. május 31.-én megnyitja kapuit a hajósok előtt. A 213 téliesített hajóhellyel rendelkező, új okosmérővel felszerelt E-kikötő a Balaton legújabb kikötőjeként kezdi a nyári szezont.

A kikötő előregyártott tartószerkezete, járóelemei, és a térkövek a Viastein Kft. biharkeresztesi gyáraiban készültek. Az építés 8 hónap alatt, megfeszített vízi munkavégzéssel történt, speciális vízépítési eszközökkel.

A fejlesztők bemutatták a központi Agóra-tér végleges koncepciótervét, amelyben étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós és horgászbolt és egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.

Ez az új közösségi tér, amely a terület központi része, valamennyi oda érkező számára egyaránt nyújt majd kulturált kikapcsolódási lehetőséget.

Bemutatták a tervezett közlekedési hálózatot, a teljes fejlesztési terület átjárható lesz. A parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmóló teljes hosszában különleges „vízi” sétányként alakították ki.

A Rózsa utca végén közösségi térként magasparti kilátót és sétányt kíván létesíteni. A fejlesztés során megmaradnak a közparkok, azok nem vállnak beépítetté és nem lesznek felparcellázva.

Borítókép: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Forrás: magyarepitok.hu