Legyél a magyar csapat tagja – elindult az E-Sailing bajnokság

2021. február 15-től a magyar e-vitorlás társadalom is kvalifikált a World Sailing által meghirdetett és bonyolított Virtual Regatta versenyekre. Mostantól bármi kipróbálhatja tudását a virtuális pályákon, legyen szó olimpiai helyszínekről, vagy Világbajnokságoknak otthont adó pályákról, esetleg az Amerika Kupa futamairól. A versenyzők több hajóosztály közül is választhatnak.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020 október 13-i ülésén döntött: hazánk is becsatlakozik a Virtual Regattákba, vagyis abba a World Sailing által üzemeltetett rendszerbe, amelyben több százezer sportoló versenyez. A döntéssel majd az azt követő, a Nemzetközi Vitorlás szervezet és a Magyar Vitorlás Szövetség között született megállapodásnak köszönhetően bárki, aki regisztrál a játékba, amellett, hogy pontokat gyűjt szereplésével hazánknak, esélyes lehet a World Sailing által szeptemberre tervezett e-sailing világbajnokságon való részvételre.

Kezdeti lépések

A játékban való részvételt egy egyszerű regisztrációs folyamat előzi meg, ahol a játékos megadja a regattákon használt nevét (a bajnokság miatt a következő formában: HUN- név ), emailcímét és jelszavát.

https://www.virtualregatta.com/en/

Ezt követően a Virtual Regatta platform egy, a regisztráció megerősítésére szolgáló kódot küld a megadott emailcímre, amivel véglegesíteni lehet a játékban való részvételt.

Virtuális Vitorlásiskola

A regisztrációt és belépést követően megismerkedhetnek a játékosok az e-vitorlázás alapjaival a „Sailing School” fül alatt. Itt gyakorolhatják a manővereket,  bójakerüléseket, vitorlahasználatot, vagy éppen a más hajóval szembeni elsőbbségadási szabályokat sajátíthatják el. A sikeres virtuális vitorlásórák teljesítése után pontokat kapnak a játékosok.

Hajóválasztás

A játékosoknak többféle hajóosztállyal ismerkedhetnek meg, gyakorolhatnak, tesztelhetik tudásukat. A virtuális kikötőben választhatnak AC 75-ös katamarán, 49er, F50-es katamarán, Barcolana 50-es, Nacra17, Fareast 28r, J/70 , Offshore Racer, Star, Formula 18 vagy Laser közül. A hajó kiválasztása után indulhat az edzés.

Versenytréningek   

A World Sailing előre meghirdetett tréningeket is hirdet különböző hajóosztályokban, ahol minden játékos, igaz még nem élesben, de kiprobálhatja magát a pályán. Ezt a lehetőséget a főoldalon jeleníti meg a program

 Versenyek

Minden regisztrált magyar versenyző, aki részt vesz a World Sailing által meghirdetett Regattákon pontokat gyűjthet a magyar bajnokságra. A ranglista folyamatosan nyomon követhető. A legeredményesebb versenyzők egy hazai rendezésű bajnokságon mérhetik össze tudásukat, amelyet követően a Magyar Vitorlás Szövetség magyar e-sailing bajnokot hirdet. (a Nemzeti Bajnoksághoz a Szövetség úgynevezett „VIP-Passokat” biztosít) A legjobb(ak) részt vesznek a szeptemberben esedékes, World Sailing által szervezett e-sailing világbajnokságon.

Vélemények az e-sailingről:

Holczhauser András (főtitkár, MVSZ) : Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia.

 Böröcz Bence (nemzetközi versenybíró): Amellett, hogy stilizáltan látszik a partszakasz, valós szélviszonyokat biztosít a program, amely a környékre jellemző. Így a szél változása akár irányban, akár erősségben megjelenik a játékban.

 Edelényi-Szabó Viktor (Optimist edző): A Virtuál Regatta egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket játékos módon vezessék be a versenyvitorlázásba. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy számos versenyszituációt átnézzenek közösen, hiszen rövid időn belül több futam vitorlázható végig, majd elemezhető.

 Dr Ferenczy Kristóf (vitorlázó / e-sailing versenyző): a vízen szerzett tapasztalatok felhasználhatóak, de természetesen teljesen más ez a verseny. A Virtual Regatta világában is nagyon figyelni kell a rajtra, hogy az pontos legyen, emellett akárcsak a való életben fontos a tiszta szél.