Közeledik a téliesítés időszaka vízen és szárazföldön egyaránt

A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy egyre több vitorlázó, amíg lehet kitolja a hajózási szezont, sőt egyre többen nem is a parton, hanem ahol lehetőség van rá, a vízen tárolják a hajókat. Ugyanakkor legyen szó a tó tükrén, vagy a szárazföldön való teleltetésről, mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy a vitorláshajó és legfőképpen tartozékai a megfelelő körülmények között aludják téli álmukat. Pécsváradi Ákossal, a Quantum Sails Hungary munkatársával beszélgettünk.

Egyre több a hajó a vízen az őszi-téli időszakban is, ahogyan nő az érdeklődés a vitorlázás iránt a Balatonon – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a Quantum Sails Hungary munkatársa. Pécsváradi Ákos hozzátette: ezeknél a hajóknál is nagyon fontos a téli felkészítés. Le kell venni a vitorlákat, eltenni a köteleket, és amennyire lehet le kell ponyvázni a hajótestet – sorolta a szakember. Pécsváradi Ákos azt tapasztalja, hogy egyre nagyobb az igény az olyan ponyvákra, amelyek a téli időszakban is alkalmasak a hajó védelmére. A nyári ponyva felé a legfőbb elvárás a könnyen kezelhetőség, a télieknél viszont kiemelt, hogy minél jobban fedve legyen a hajótest.

Fotó: https://www.facebook.com/LakeProRigging/

Hiába akarunk egész évben vitorlázni, ha jönnek a fagyok, a havazás és a rendszeres eső, semmiképpen sem spórolható meg a téliesítés – hívta fel a figyelmet a vitorlázó. Pécsváradi Ákos szerint a vitorla tárolására is külön figyelemmel kell lenni, ugyanis rendszeres a vásznakon a télen keletkezett rágcsálókár. Azt javasolja: ha lehet fűtött és száraz helyen tároljuk a vitorlákat, ugyanakkor lehetőség van – például a balatonfüredi Loft-ban – téli tárolás igénybevételére is.

Fotó: https://www.facebook.com/QuantumSailsHungary/

Pécsváradi Ákos beszélt arról is, hogy a kötélzetnek sem tesz jót a tél, éppen ezért amennyire lehet a felhúzókat az árbócban, vagy a ponyva alatt teleltessük át. Az árbócelhelyezésre is érdemes figyelemmel lennünk. Mindenképpen úgy kell eltennünk, hogy a nútba ne folyhasson be a víz. Külön kiemelte: karbon árbócot semmiképpen sem szabad lefóliázni, ugyanis oda is be tud folyni a víz, amely komoly károkat okozhat. A szakember mindemellett azt tanácsolja: a téli esetleges szétszerelés előtt mindenképpen érdemes elvégezni a nagytakarítást. Egy lepucolt, jól leponyvázott hajóval a tavaszi időszakban sokkal könnyebb dolgunk lesz – fogalmazott.

Fotó: https://www.facebook.com/QuantumSailsHungary/

Pécsváradi Ákos végül elárulta azt is, hogy most az őszi-téli időszakban a műhelyükben első sorban az új megrendelések teljesítésére fókuszálnak, amellett újításokat is terveznek. A szakember elmondta: tervezik, hogy előregyártanak köteleket, amelyeket raktárról tudnak adni a vitorlázóknak, emellett a katamaránok, és sporthajó mezőnyöknél terveznek fejlesztéseket a kötélzeteken, apró hajóvereteken.