Kéz a kézben a szüret és a vitorlázás

Miközben folyamatos a szüret a Dél-Balatonon a Bujdosó Birtokon és nagyon szép reményeket ad a 2019-es évjárat, nem hanyagolják a vitorlázást sem. A tavaszi metszéssel egy időben megtörtént a Pannónia felújítása, ami csakúgy, mint a munka a szőlőben, a vízen is meghozta eredményét. Bujdosó Ferenc borásszal a Pannónia csapat tagjával beszélgettünk.

A szőlők kicsattanó egészségi állapotban, jó paraméterekkel várták az idei szüretet, a tavalyi év sav szegényes boraival szemben egy elevenebb évjárat lehet a 2019-es – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász. Hozzátette: elnyúlt a szüret, nem kellett mindent rohamtempóban szedni, a szőlők normális ütemben érhettek. Szerinte éppen a szép savaknak köszönhető, hogy a pezsgők is jó minőségűek lehesznek idén.

Fotó: https://www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet/

Bujdosó Ferenc beszélt arról is, hogy már a Dél-Balatonon felismerték a borászok és vendéglátósok, hogy összefogással nagyon jó eredményeket lehet elérni. Éppen ezért kimondható, hogy már a klasszikus nyári szezon után igényes közös rendezvényekkel várják a látogatókat. A borász szerint nagy sikerrel zajlott a Bárka Fesztivál Balatonbogláron. Szinte nyáron sem lehetett látni annyi érdeklődőt, mint szeptember közepén a mólón. Közben gőzerővel zajlik az októberi, immáron második Murci Fesztivál szervezése a Lellei Kishegyen.

Fotó: https://www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet/

Bujdosó Ferenc értékelte az idei versenyszezont, aminek idén tavasszal is, összeszokott csapattal,  a Pannónia 70-es cirkálóval vágtak neki. 2019-re a hajon komoly fejlesztéseket hajtottak végre, ami meg is hozta a gyümölcsét. A csapat sikeres versenyeken van túl, a pályaversenyeken, főleg gyenge szélben ott vannak az élbolyban.

Fotó: https://www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet/

Bujdosó Ferenc úgy látja: nem csak a Pannónia fejlődött, hanem elkezdődött a fegyverkezési verseny a hajóosztályon belül, mindenki új árbóccal, új vitorlákkal kezd neki a szezonoknak. Mostanra nyolc hajóból, már 4-5-en beálltak ebbe sorba, éppen ezért komoly csaták zajlanak. Az Irokéz esett át a legnagyobb újításon, őket nem is lehetett beérni az országos bajnokságon – tette hozzá.

Fotó: https://www.facebook.com/bujdoso.szolobirtok.pinceszet/

Bujdosó Ferenc elárulta: az alsóörsi Szüreti Regattával fejezik be a versenyszezont, de a Pannónia nem kerül ki a vízből. Tervük, hogy a szüreti szezon elmúltával minél többet fussanak ki vele a kikötőből az ősz folyamán.