Ismét körbesétálják a Magyar Tengert – indul a Balaton Camino

Október első hétvégéjén ismét nekiindul, immáron egy sokkal nagyobb csapat, hogy kilenc nap alatt körbe gyalogolják a Balatont. A szervezők szerint az út az elmélyülés mellett egyfajta időutazásba röpíti a résztvevőket, de gasztronómiai különlegességekben sem lesz hiány. Budavári Dóra ötletgazdával beszélgettünk.

Az első Balaton Camino 2017-ben indult, amelynek keretében három lány vágott neki a Balatonnak – mondta el a vitorlazzitthon.hu-nak Budavári Dóra ötletgazda, szervező. Kifejtette: neki is, csakúgy mind két társának, Rákász-Losonczy Juditnak és Scherer Annának volt egy olyan érzése, hogy kisétálnának a világból. Erre a februári Balaton-kerülés bizonyult a legalkalmasabbnak – tette hozzá.

Fotó: https://www.facebook.com/balatoncamino/

Budavári Dóra elmondta: őket is meglepte, hogy milyen meditatív volt ez a tíz nap, és mennyire ki tudott kapcsolni. Ugyanakkor nem tudtak kilépni saját árnyékukból, így folyamatosan blogoltak és hírt adtak az útról. Az érdeklődést pedig hamar felkeltette a három lány túrája – sok helyen már várták őket egy-egy településen süteménnyel, vagy éppen kolbászos kenyérrel – mesélte.  A 2018-as Balaton Camino már nem a szűk körben lévő, családias jellegről szólt, hiszen volt olyan nap, amikor negyven-ötven ember sétált együtt. Az idei esztendőben – az előzetes felmérések szerint – napi több százan is túráznak majd együtt – árulta el Budavári Dóra. Hozzátette: nyilvánvalóan a teljes élményt az adja, ha valaki teljes egészében körbesétálja a Balatont, de érdemes egy-egy napra is csatlakozni a csapathoz.

Fotó: https://www.facebook.com/balatoncamino/

Budavári Dóra szerint az út során a Balaton olyan rejtett kincsei fellelhetőek, amelyeket máskor nincs idő megfigyelni. Ilyenek például a kerítések, erkélyek, vagy éppen olyan házak melyek egyik felét teljesen másképpen újították fel, mint a másikat. A Balaton Camino egyfajta történelmi sétának is betudható, hiszen látszik az út során, hogy az évtizedek alatt miként változott az építészet a Balaton körül. Budavári Dóra elmondta: több, egykori úttörőtábor mellett haladnak végig, de a déli parton sétálva útba esnek az egykori villaépületek is.

Fotó: https://www.facebook.com/balatoncamino/

Budavári Dóra végül elmondta: a Balaton Camino nem titkolt célja, hogy a nyári szezonon túli Balatont mutassa be az érdeklődőknek.

Borítókép: https://www.facebook.com/balatoncamino/