Ismét az irodalom veszi birtokba Balatonfüredet

Több, mint háromszáz vers lesz a főszereplő Balatonfüreden az idei Salvatore Quasimodo költőversenyen. A városban ugyanakkor nem csupán néhány napról szól a költészet népszerűsítése, ugyanis a művek egész évben tovább élnek Balatonfüred utcáin és szerzőik is rendszeresen megfordulnak a városban, találkozva az irodalomszerető közönséggel.

Idén huszonhetedik alkalommal rendezik meg a költőversenyt Balatonfüreden – árulta el a vitorlazzitthon.hu-nak a város kulturális osztályának vezetője. Cserép László kifejtette: az egész rendezvénysorozat egy, a Salvatore Quasimodo költő emlékére szervezett faültetéssel kezdődött még a 80-as évek elején. Azóta évente átlagosan mintegy 300 vers érkezik minden olyan országból, ahol magyar költők alkotnak. Az idei esztendőben egyebek mellett Svájcból, Erdélyből, Írországból, Hollandiából is érkeznek művek. Cserép László szerint nagyon sokan a jelentkezők közül – a költészet élvonalába tartozó mestereken kívül – kezdő alkotók is a városba érkeznek, ahol példaképeikkel találkozhatnak. Emellett – tette hozzá – olyan programelemeket tesznek az irodalmi rendezvényekbe, amelyek a költészetet népszerűsítik a fiatalok körében.

Fotó: Balatonfüred Önkormányzat Kulturális Osztály

Cserép László kitért arra is, hogy a költőverseny a rendezvény után is tovább él a városban. A megjelent költők személyesen is visszatérnek rendszeresen a városba. Az osztályvezető a teljesség igénye nélkül említette Lackfi Jánost, Zalán Tibort, vagy Tóth Krisztinát. Cserép László hozzátette: idén Kéry Kitti színművésznő kezdeményezésére Quasimodo pódiumot rendeznek, ahol az előző évek alkotásait hallhatja a közönség.

Fotó: Balatonfüred Önkormányzat Kulturális Osztály

Cserép László elárulta: az idei esztendőben még számos rendezvénnyel készülnek. Az őszi hónapokban érkezik Balatonfüredre a Romantikus Reformkor, a Szüreti Programsorozat, de novemberben megtartják a tavalyi évben debütált Gasztronómiai fesztivált is.

Borítókép: https://www.facebook.com/pg/balatonfured.hu