Ismét a levendula a főszereplő Tihanyban

Júniusban hagyományosan a levenduláról szólnak a hétvégék és a hétköznapok Tihanyban. Megkezdődött ugyanis az egyre népszerűbb levendulaszüret, amelynek zárása az immáron 15 éves Levendulafesztivál. A rendezvény évről-évre egyre több érdeklődőt csábít a településre, ugyanakkor a szervezők célja megtartani a Levendula Hetek családias hangulatát.

Tizenöt évvel ezelőtt – amikor célul tűzték ki, hogy a levendula hagyományát megújítsák Tihanyban – maguk sem gondolták, hogy néhány év múlva harminc- negyvenezer ember jelenik meg egy hétvégén a településen – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak Rózsa Éva. A Németh László Művelődési Ház vezetője hozzátette: kezdetben csupán egy napos volt a rendezvény, aztán olyan nagy lett a növény “reneszánsza” országszerte, hogy elengedhetetlen volt több napossá alakítani a fesztivált.

Az elmúlt években hagyománnyá vált az is, hogy a Fesztivált megelőző héten, Szedd magad akció keretében lehet részt venni a levendulaszüreten, több helyszínen. Rózsa Éva elmondta: mára már nem csupán a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park, valamint az önkormányzat, hanem helyi látványosságok és vállalkozók is csatlakoztak a rendezvényhez, és számos programot szerveznek.

Az igazgató kiemelte: számukra a legfontosabb, hogy a családok rendezvénye maradjon a Levendula Fesztivál. Rózsa Éva elmondta: a tihanyi Belső-tó partján éppen ezért a gyermekekre, és családokra hangolt programokat szerveznek. Hozzátette:  kifejezetten arra törekednek, hogy élőzenés koncerteket láthassanak az érdeklődők. Ebben az évben a csopaki néptáncosok flashmobjával indul a rendezvény, mintegy 170 gyermek táncol majd a színpadon.

A részletes program, és a fellépők listája a Levendula Fesztivál honlapján olvasható.