Így indult a 2021-es vitorlás évad a Balatonon

A tavalyi Kékszalag győztes RSM katamarán futott be elsőként, 14:19:00 – kor az idei évadnyitó vitorlásversenyen. Másodikként a New Black Jack, harmadikként pedig a Raiffeisen Fifty-Fifty érkezett célba. A verseny előtt igaz rendhagyó módon, szűk körben megtartották a hagyományos Vitorlabontó Ünnepséget is Balatonfüreden.

Kevesebb, mint 2 óra 20 perc alatt teljesítette az idei Évadnyitó 878 Co. Nagydíjat az RSM csapata.  Őket követte New Black Jack. A gyenge szeles versenyben 14.21.33-kor érte el a célvonalat, míg a harmadik helyre Józsa Márton kormányozta be a Kékszalag rekorder Raiffeisen Fifty-Fifty kétárbócos katamaránt. A negyedik helyen a TriniTeam érkezett, kormányánál Kreskai György állt. A RSM a rajt utáni pillanatban a déli part irányába kormányzott keresve a szelet, majd  elsőként vette az alsóörsi bóját. Ezt követően az RSM elvesztette a vezető pozíciót, másodikként érték el Tihanyt, a New Black Jack mögött, végül szépítettek, és megnyerték a regattát.

A „sárga csoportban” rajtoló egytestű hajóknak a versenyrendezőség pályarövidítést rendelt el, így az egységek befutója Tihany volt. Itt elsőként a Trentasette érkezett 14.49.17 – kor, őt követte a Revolution, harmadikként pedig a Sleepwalker.

Hónapok óta zajlik a Mobile GAP és a Magyar Vitorlás Szövetség közös fejlesztése melynek keretében új nyomkövetési rendszer jött létre. Mindez az Évadnyitón debütált, ahol negyvenhét önkéntes egység vállalta, hogy a versenyben hajójára felhelyezi a jeladó eszközt, emellett a regatta pályáját kijelölő bójákra is felhelyezték a jeladót.
Az első tapasztalatokat pozitívak, ugyanakkor a fejlesztő cég várja a visszajelzéseket, melyek mentén folytatni tudja a további fejlesztést a rendszer élesítése előtt.

A jelenlegi járványügyi szabályokat betartva, a koronavírus járvány miatti óvatosságból, az idei esztendőben csak nagyon szűk körű vitorlabontó ünnepséggel kezdődött a szezon a Balatonon. A Balaton megkoszorúzása előtt beszédet mondott dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, Gerendy Zoltán, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, valamint Holczhauser András az MVSZ főtitkára is.

Gerendy Zoltán, a magyar szövetség elnöke elmondta, hogy a versenyre 165 hajó nevezett. A közelgő tokiói olimpiáról szólva megjegyezte, hogy a továbbra is bizonytalanságot jelentő járványhelyzet ellenére optimistán tekintenek a jövőbe, és nagy erőkkel készülnek a megméretésre.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere úgy fogalmazott: a vitorlabontó ünnepséggel a szezon rajtja mellett hagyományosan a turisztikai idény kezdetét is ünneplik. Örvendetesnek nevezte, hogy „mára a Balaton és Balatonfüred is négy évszakosnak” számít. A polgármester köszöntötte az általa történelmi hajóknak nevezett Kishamis, Nemere II, Sirocco és Tramontana legénységét. Reményét fejezte ki, hogy a vitorlázás tekintetében is sikeres lesz az idei, olimpiai év. Hangsúlyozta: még soha nem volt akkora esély szép eredmények elérésére úgy a férfi, mint a női szakágban, mint idén Tokióban.

A vitorlabontó hagyományaihoz híven az ünneplők felvont nemzeti lobogó mellett megkoszorúzták a Balatont.