Húsz éve a Balatoniak szolgálatában

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepli a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A jubileum ugyanakkor nem csupán a születésnapról szól, sokkal inkább a tervezett fejlesztések, valamint a következő évek feladatainak hadrendbe állításáról. A szervezetnek ugyanis – ahogyan teljesedik ki az egész éves Balaton koncepció – úgy kell egész évben helyt állnia. A biztonságot az eszközpark megújításával, a meglévők felújításával tudja hosszú távon garantálni, amihez társadalmi összefogásra és segítségre van szüksége.

A húsz évvel ezelőtti alapításnak is voltak előzményei – emlékezett vissza a kezdetekre a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke. Bagyó Sándor a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában felidézte: a nyolcvanas években az akkori döntéshozók felszámolták a Keszthelyi Vízirendészeti Örsöt, melynek helyét a helyi lakosokból alakult egyesület vette át. Ennek az egyfajta Vízimentő alapszervezetnek ő maga is tagja lett. Ugyanakkor a fejlesztések a 90-es években már elengedhetetlenné váltak a Balaton biztonságának garantálására. Éppen ezért 1999 őszén huszonnyolcad magával megalapította zánkai bázissal a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát – mondta el Bagyó Sándor. Ekkor minden alapítótag 2000 forint befizetésével indította el az egyesület kasszáját. Az elnök amellett, hogy büszke arra, amit a két évtized alatt elértek úgy fogalmazott: az akkori tervek egyharmadát tudták húsz év alatt megvalósítani.

Fotó: https://www.facebook.com/vizimentok/

Bagyó Sándor szerint a következő néhány évnek továbbra is a fejlesztésről és az építkezésről kell szólnia. Hozzátette: a mostani születésnap amellett, hogy egy kis ünneplésre alkalmad ad, azt mutatja, hogy teljes lendülettel folytatni kell a munkát, mert nagyon sok feladat vár még rájuk. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata jelenleg a teljesítőképessége határán van, éppen ezért meg kell újítani eszközparkot – fejtette ki Bagyó Sándor. Ehhez külső segítség szükséges, hiszen egyebek mellett két darab új sürgősségi mentőhajót kell beszerezniük, amely igen nagy költséggel jár.

Fotó: https://www.facebook.com/vizimentok/

Bagyó Sándor szerint  folyamatosan fejlődik a Balaton, mely évszakoktól függetlenül ad programokat, valamint világszintű vízi versenyeket, amelyekhez nagy szükség van a háttér biztosítására. Hozzátette: mindannyiunk jól felfogott érdeke, hogy megfelelő vízimentő rendszer működhessen a háttérben. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke beszélt arról is, hogy a vízen járók öngondoskodásának része, hogy együttműködjenek a szervezettel. Éppen ezért várják a segítséget mindazoktól, akik szeretnének tenni a Balaton biztonságáért. Ahogyan fogalmazott: hisz a sok kicsi sokra megy mondásnak.

Fotó: https://www.facebook.com/vizimentok/

Az idei esztendőben a vízimentők munkatársai több helyszínen megjelennek majd standokkal, hogy mindenkit ráébresszenek a társadalmi összefogás fontosságára. Bagyó Sándor portálunknak kijelentette: csak akkor tudnak hosszú távon segíteni, ha most ők is kapnak egy kis segítséget, és visszaigazolást.

Borítókép: https://www.facebook.com/vizimentok/