Évszázados múlt, bizonytalan jövő – KYC 140

Alapításának 140. évfordulóját ünnepli a Keszthelyi Yacht Club. Az évforduló alkalmából június elején nyílt napot, valamint az alapítás napjára időzítve kis és nagyhajós versenyt szerveznek, de megtartják a népszerű "Szombati sorozat" elnevezésű regattákat is. A klub jövője ugyanakkor bizonytalan.

1879. június 29-én alakult meg a Keszthelyi Csónakázó és Korcsolyázó Egylet, 105 taggal, Csanády Gusztáv elnökletével – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a KYC elnöke. Tompos Kálmán hozzátette, a területet annak idején a Festetics-család biztosította, az építkezéseket pedig a tagok teljes mértékben önerőből kezdték meg.  A mostani nevet 1930-ban vette fel az egyesület, amely alapításától kezdve, kisebb megszakításokkal folyamatosan működöt. Az elnök elmondta: fokozatosan érkeztek a csónakok mellé a vitorlások, és a századforduló táján egyre többen húzták fel a vásznat. A klub az 1930-as évektől kezdve egyre aktívabbá vált olyannyira, hogy a legelső Kékszalag verseny rendező bizottságának egyik tagja a KYC akkori elnöke, Svastits Géza vol.  Az 1934-es verseny aranyérmét pedig saját hajókategóriájában Dér Rezső, a Keszthely Yacht Club versenyzője vihette haza.

Fotó: KYC

Tompos Kálmán beszélt arról is, hogy a mai keszthelyi vitorlás élet nyomába sem ér annak, ami a két világháború között volt a városban. Az elnök szerint a legnehezebb évek a rendszerváltást követő esztendők voltak, ugyanis szponzorok híján nehéz volt anyagilag talpra állni, valamint talpon maradni. A Keszthelyi Yacht Club helyzete évtizedek óta bizonytalan, hiszen a területet az önkormányzat eladásra jelölte ki, így jogilag bármelyik pillanatban felmondhatja a Városháza a bérleti szerződést – tette hozzá Tompos Kálmán. Beszélt arról is: lehetőségeikhez mérten folyamatosan fejlesztenek, most engedélyt kaptak például egy kőszórás telepítésére is.  Addig viszont nem mernek több milliós beruházásban gondolkodni, amíg nem rendeződik a területhasználat kérdése.

Fotó: KYC

Tompos Kálmán szerint a cél az lenne, hogy legalább egy tartós bérleti szerződésben állapodjanak meg Keszthely város önkormányzatával, ugyanis akkor elkezdődhetne a marina fejlesztése. A hajóhelyek kiadásából befolyó összegből lehetne fejleszteni a klub oktatási és sporttevékenységet – tette hozzá az elnök kiemelve: így lehetne ismét elérni azt a színvonalat, amely méltó lenne a 140 éves évfordulóhoz, és alapítók emlékéhez.

Fotó: KYC

A Keszthelyi Yacht Club idén is megtartja a „Szombati sorozat” elnevezésű versenyeit. Az első regattát május első hétvégéjére írták ki, melyen olyan gyermekek is részt vehetnek, akik más vitorlás megmérettetésre nem jutnak el.

Az öt évvel ezelőtti, 135. évfordulóra készült emlékkönyv itt érhető el:  A Keszthelyi Yacht Club rövid története

Borítókép: KYC