Évértékelés – Sikeres évet zár és lehetőségekkel teli esztendő elé néz a Balaton

Amellett, hogy egyre népszerűbb a turisták körében a balatoni régió, többen már, mint otthonukra tekintenek a Balatonra. Örömteli, hogy miközben a fejlesztéseknek köszönhetően egyre színvonalasabb körülmények várják a pihenni vágyókat a szolgáltatások évről-évre vonzóbbá válnak. 2020-ban a fejlesztéssorozat folytatódik, beleértve a strandrekonstrukciós projektet, valamint a szálláshelyekre vonatkozó pályázatokat. Mindeközben a következő esztendőben a Balaton márkázása is előrébb léphet. Évértékelő sorozatunkban Fekete Tamással, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökével beszélgettünk.

VI: Én úgy látom, hogy 2019-ben  nagyon sikeres évet tudhat magáénak a Balaton térsége. Kezdődött az év a strandfelújításokkal, és talán komoly összegek érkeztek az idén a balatoni turizmusba. Sikeres volt a Nyitott Balaton sorozat is. Hogy tetszett a Balatoni Turizmus Szövetségnek ez az esztendő?

FT: Meggyőződésem, hogy idén is jó évet zár majd a Balaton, bár a desztinációk különböző részei nem egységesen teljesítettek. Rengeteg dolog hatott  a vendégéjszakák számára. Volt olyan település ahol szép számmal történt növekedés és pozitív irányba változtak a számok, viszont volt olyan is, ahol csökkenés tapasztalható. Összességében nézve a Balaton 2019-es évét elmondható, hogy a térségnek nagyon jót tettek azok a fejlesztések, amelyek itt az elmúlt időszakban megvalósultak. Kiemelném a strandfejlesztési projektet, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetésével és szervezésével valósítottak meg. Óriási és örömteli hír számunkra, hogy 2020-ban is folytatódnak ezek a fejlesztési sorozatok, hiszen a Magyar Turisztikai Ügynökség a projektet nem hagyta abba és több, mint ötmilliárd forint áll majd rendelkezésre annak érdekében, hogy a minőségi szolgáltatások előtérbe kerülhessenek a balatoni strandokon.

Fotó: https://www.facebook.com/nyitottbalaton/

Szállásfejlesztésekre is szeretnék kitérni, hiszen a Kisfaludy-program keretében több ilyen projekt valósult meg, és zajlik jelenleg is. Erre meggyőződésem, hogy óriási szüksége volt a desztinációnak, hiszen nagyon ráfért már több szálláshelyre az átfogó felújítás.

VI: A Balatoni Turizmus szövetség is zászlajára tűzte sok évvel ezelőtt, hogy ne szezonhosszabbításról, hanem új szezonok megalkotásáról beszéljünk. Ma már a Balaton térsége – és ebbe az irányba zajlanak a fejlesztések is – nem csupán egy nyári pihenőhely, hanem sokkal inkább egész évben vonzó desztináció. Ez a küldetés hogyan haladt 2019-ben?

FT: Nagyon szerencsés volt az időjárás. Ahogy mondják „jó kapusnak szerencséje is van”. Ugyanakkor az új szezonok elgondolását már évek óta szem előtt tartja a szövetség és nagyon szerencsések vagyunk atekintetben, hogy ezt magáénak vallja a Magyar Turisztikai Ügynökség is és megjeleníti marketing tevékenységében. Meggyőződésünk, hogy a Balaton egy olyan hely, ahová nem csupán nyáron, hanem más évszakban is érdemes ellátogatni. Rengeteg olyan szolgáltató van, amely egész évben nyitva tart de a tavaszi és az őszi szezonban feltétlenül. Ezek jó minőségű szolgáltatók, melyek helyi termékeket készítenek, vagy helyi termékekből készítik portékáikat. Emellett elkötelezettek atekintetben is, hogy a tó négy évszakos desztinációvá válhasson.

Fotó: https://www.facebook.com/nyitottbalaton/

Látszik, hogy a vendégeknek is igényük van erre, hiszen megváltoztak az utazási szokások. Élményekkel teli utazásokat keresnek az emberek és nagyon szívesen kötik össze ezeket turisztikai, gasztronómiai élményekkel. Ezekre ad jó kínálatot és jó megoldást a Nyitott Balaton sorozat is, melyet a Balatoni Turizmus Szövetség szervez már jó pár éve.

VI: Nagyon sokan gondolkodnak letelepedésben a Balaton környékén. Sok fiatal vállalkozási lehetőségként tekint a térségre – vendégeket várnak, szálláshely-fejlesztésben gondolkodnak, pályázati lehetőségek után néznek. Mennyiben válik komoly élettérré a Balaton-régió?

FT: Mi balatoniak mindig is így gondolkodtunk. Korábbi felmérések is igazolták: a Balaton az ország egyetlen olyan régiója, ahol nagyon komoly identitás tudattal rendelkeznek és balatoninak vallják magukat. Számunkra tehát örömteli hír, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes itt élni, érdemes ide leköltözni és adott esetben vállalkozást indítani. Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan zajlanak olyan infrastrukturális fejlesztések, melyek összeköttetést biztosítanak a térségi valamint térségen kívüli nagyvárosok közt. Gondolhatunk itt arra, hogy fejlődik és felújítás alatt áll az M7-es autópálya, elkészült a füredi lehajtó és a vasútfejlesztések is lezajlottak.

 VI: Milyen lehetőségek vannak a 2020-as esztendőben? Mi a cél – külföldieket ide vonzani, vagy a magyaroknak teremteni egy olyan életteret, ahol pihenni is lehet?

FT: Meggyőződésem, hogy ezt nem szabad különválasztani. Mindenképpen kell foglalkoznunk a hazai vendégekkel, akik a vendégéjszakák mintegy 80%-át adják. Figyelemmel kell kísérnünk az ő igényeiket, ugyanis egyre divatosabbak az egy-két napos tartózkodások turisztikai élményekkel, programokkal, programcsomagokkal. Erre fel kell készülnie a térségnek, és ilyen kínálatot kell kialakítani jó minőségű tartalommal. Ezeknek a programcsomagoknak olyan minőségű terméket kell kínálniuk, hogy valóban vonzóak legyenek.

Fotó: https://www.facebook.com/nyitottbalaton/

Külföldiek szempontjából óriási jelentősége van annak, hogy elkészüljön a Balaton márkázása amely szintén a Magyar Turisztikai Ügynökség projektjének keretében zajlik. Bízunk benne, hogy a jövő év második felében már olyan eredményei lesznek, melyekkel a külső piacokon is meg lehet jelenni.  A külföldi vendégek emelnék a vendégéjszaka-számot. Erre kifejezetten jók az aktív turisztikai fejlesztések, mint például a kerékpáros szolgáltatás-fejlesztés a térségben.

 VI: Amellett, hogy minden település megtartsa saját identitását szeretne egy azonos színvonalat nyújtani. Tud ebben segíteni a Szövetség?

FT: Nem csak hogy tudunk, hanem szándékunk is. Az előbb említett márkázási projekt keretében szemléletformáló előadásokat fog szervezni a Balatoni Turizmus Szövetség. Ennek egyik fő célja a balatoni arculatot megtartani, emellett visszahozni azokat a dolgokat, amelyektől a Balaton igazán Balaton és bevonni minden olyan modern lehetőséget amely ezt támogatja. Ettől függetlenül biztosan lesznek különbségek szortiment, vagy árszint tekintetében, ami nem baj. Éppen az a lényeg, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek megfelelő kínálatot.

 VI: Igaz, hogy nem a 2019-es esztendő, és nem is a 20-as, de a felkészülési időszakban javában benne vagyunk. Veszprém-Balaton-Bakony régió nyerte 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mennyiben telik a következő esztendő ezen projekt előkészítésével?

FT: Rengeteg munka van ebben a Veszprém-Balaton-Bakony projektben. Nagy várakozással tekintünk elébe, fel is vettük a kapcsolatot a szervezőbizottsággal. Óriási perspektíva nyílik meg, hiszen rengeteg embert ér el az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. És ez nem csupán 2023-ra vonatkozik, hanem már az ezt megelőző időkre is. A Veszprém-Balaton-Bakony hármasa egy olyan opció, ami már nevében is csábító.

Fotó: https://www.facebook.com/nyitottbalaton/

A mi felvetésünk is az volt a szervezők felé, hogy minél inkább minőségi anyagokat készítve, a lehető legkorábban korábban kezdődjön az esemény beharangozása.  Hiszen vannak olyanok, akik már az esemény előtt eljönnek és bebarangolják a környéket. Meggyőződésem, hogy ez komoly kiugrási lehetőség és a nemzetközi piacok felé nyitást jelenti a Balaton számára is.

Borítókép: https://www.facebook.com/nyitottbalaton/