Érkezik a murci ideje

A borismerők, borkedvelők és persze a borászok számára is a borkészítés egyik legizgalmasabb időszaka, amikor megszületik a murci. Ilyenkor már látszik, milyen is valójában az adott évjárat, vagy esetleg mit lehetne máshogy a következő esztendőben. Balatonfüreden október első hétvégéjén bárki megkóstolhatja és megtudhatja, mi zajlik ilyenkor a hordóban.

Kettő százalék alkoholok fölött és kilenc százalék alkoholtartalom alatti, mozgásban lévő anyag maga a murci, ami élelmiszer-technológiai szempontból igen nehezen meghatározható – fogalmazott a vitorlazzitthon.hu-nak Gyukli Krisztián. A Gyukli Pincészet vezetője, a Rizling Generáció elnöke elárulta ez egy rendkívül érdekes ital, hiszen a must illata és édessége benne van, viszont már megjelenik az alkohol is. Éppen ezért – tette hozzá – igen könnyen fejébe szállhat a fogyasztónak.

Fotó: https://www.facebook.com/gyuklipince/

A Füredi Murci ötlete Németországból származik, ahol is az ital köré hatalmas ünnepséget, fesztiválokat szerveznek – fejtette ki Gyukli Krisztián. A borász hozzátette: néhány évvel ezelőtt – az ott szerzett élményekből kiindulva – döntött úgy, hogy kinyitják a borászatok kapuit és megmutatják az érdeklődőknek, hogy miként is készül a bor a szőlőből.

Fotó: https://www.facebook.com/gyuklipince/

Gyukli Krisztián szerint pincészetük életükben – ami egy nagyon kis családi borászat – kimondható: működik az egész éves Balaton koncepció. Hozzátette: nekik a pincehelyi eladás adja a nagy részét az értékesítésnek. Ehhez társítják hozzá a boresteket, szakmai előadásokat, borkóstolókat a főszezonon kívüli időszakban.

Fotó: https://www.facebook.com/gyuklipince/

A borász mesélt a 2019-es újdonságokról is. A napokban beszerzett egy speciális hordót, melynek az alja és a teteje is plexi, így folyamatosan nyomon követhető, hogy mi is történik a hordóban. Az idei esztendőben nyerte el a vegán névjegyet a pince terméksora, megszületett a Gyukli brandy, de egy újabb gombarezisztens szőlőfajta telepítését is elvégezték  – sorolta Gyukli Krisztián.

Fotó: https://www.facebook.com/gyuklipince/

Gyukli Krisztián végül arról is beszélt, hogy a tavalyi kihívásokkal teli évjárattal szemben a 2019-esztendő sok szempontból kedvezőbbnek mondható.  Megfelelő volt a csapadékösszeg, a nap is rendelkezésre állt és elkerülték a szőlőket a gombás fertőzések. A borász szerint bizakodásra ad okot az idei évjárat, hiszen mind a cukorfokok, mind a savtartalmak – ahogyan fogalmazott – szenzációsak.