Elrajtolt a nemzetközi női vitorlásfesztivál – a magyar hölgyek Alsóörsön ismerkedhetnek meg a sportággal

A World Sailing idén rekordok megdöntésére törekszik a Steering the Course nevű nemzetközi női vitorlás fesztivállal, miután 2021-es debütáló évében meghódította a világot. Az idei esemény a Föld északi féltekén május 20-29 között zajlik, melynek keretében a sportághoz kapcsolódó tevékenységek ismerhetőek meg. Az egy hetes program célja, minél több lánnyal megismertetni és megszerettetni a vitorlázást, valamint a hozzá kapcsolódó szakágakat. Magyarországon a Magyar Vitorlás Akadémia május 27-én Női Vitorlás Workshopot tart az Alsóörs Marinában, míg a Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női csapatoknak szervez ugyanott versenynapot.

A 27 országban megrendezett eseménysorozattal a Nemzetközi Vitorlás Szövetség célja, hogy nők és lányok számára lehetőséget biztosítson a vitorlázásra, és ösztönözze az edzői és versenyvezetési életpályára őket.

A tavalyi, debütáló év a sportszakmai szervezet szerint rendkívül sikeres volt.

„Láttunk regattákat, szörfözést, kitesurfinget és e-vitorlás eseményeket, valamint virtuális fórumokat női olimpikonokkal és vitorlásipari példaképekkel – és sok „vitorláspróba” napot , amelyek a nagy érdeklődésnek köszönhetően mára rendszeres vitorlás tanfolyamokká alakultak. A World Sailing pontosan ezért indította el a Steering the Course nevű programot!” 

–  fogalmazott Catherine Duncan, a World Sailing képzési és fejlesztési igazgatója.

(Fotó: World Sailing)

“A lehetőségek megteremtése a nők és lányok számára a vitorlázáshoz és a hihetetlenül sokrétű karrierlehetőségek reflektorfénybe helyezése sportágunkban kulcsfontosságú”

– mondta David Graham, a World Sailing vezérigazgatója.

Ahogyan 2021-ben úgy az idei esztendőben is csatlakozott a programhoz Magyarország. A Magyar Vitorlás Akadémia a Vitorlázz Itthon turisztikai programja keretében egy egész napos workshopot szervez hölgyeknek az Alsóörs Marinában, május 27-én pénteken.

(Fotó: Szántó Áron)

Az eseményen női edzők, versenyrendezők, versenyfotósok mesélnek életpályájukról, valamint bemutatkoznak a kizárólak női vitorláscsapatok.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az Év Ifjúsági Női versenyzőjével, Fehér Borókával, aki sikert-sikerre halmoz nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi mezőnyben is.

A teljes program és a regisztrációs link ide kattintva érhető el.

(Fotó: Gémesi Jóka)

A Magyar Vitorlás Szövetség másnap, május 28-án női versenynapot szervez kizárólag női csapatoknak, melynek keretében pályaversenyen mérik össze tudásukat az egységek. A Regattáról további részletek ezen a linken érhetőek el.

(Borítókép: Szántó Áron)