Egy vitorlázó dinasztia története – Megjelent a Három Tuss

Három kiváló sportoló, három olimpikon, három történet, mely összeforr egy családban. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy szinte minden a víz tükrén indult. A Három Tuss című kötet nem pusztán családtörténet. Magába foglalja a hazai vitorlázás múltját a kezdeti versenyeket és egészen a sípályákig ér el. Mindemellett a gazdagon illusztrált kötet egyfajta történelmi albumként is megállja a helyét. Toronyi Andrással a kötet megálmodójával beszélgettünk.

Tuss Miklóssal gyerekkorom óta szoros kapcsolatban vagyok – először, mint oktató, tanácsadó segített, majd együtt versenyeztünk, vitorláztunk, síeltünk – fogalmazott a Vitorlázz Itthonnak Toronyi András. A most megjelent Három Tuss című kötet ötletgazdája elmondta:  találkozásaikkor Tuss Miklós a családról, a történetünkről és a vitorlás élményeiről is beszámolt.  Rögtön kérték, hogy mindezt vesse papírra, igaz ez jó húsz esztendővel ezelőtt történt – fogalmazott.

Fotó: Három Tuss

A családtörténet összeállításában Szekeres László szerkesztő szerepe kulcsfontosságú volt, aki korábban több vitorlázással kapcsolatos kiadványt készített. Amikor a Három Tuss jelentős mennyiségű anyaga összegyűlt, Szekeres László adott tanácsot, hogy mit kellene még gyűjteni, illetve miként lehet válogatni az emlékekből, történetekből. Toronyi András elmondta: a céljuk az volt, hogy a könyv ne legyen túl terjengős, de ne is legyen felszínes. Toronyi András elárulta: alapvető szándékuk volt, hogy egyfajta történelemkönyvet tegyenek az olvasók elé, amelynek főszereplője a család mellett a hazai vitorlázás története. Mindenképpen szerették volna bemutatni, hogy egy dinasztia milyen fontos történelmi pillanatokban vett részt a sportág fejlesztésében és gyakorlásában. Dr. Tuss Miklós –a könyvben szereplő első generáció – nem csupán az általa megrendelt és megvitorlázott hajókkal népszerűsítette a sportágat, hanem a hazai vitorlázás megszervezésében, a Szövetség létrehozásában is fontos szerepe volt.

Fotó: Három Tuss

Toronyi András szerint fia, ifj. Tuss Miklós példa lehet azok előtt is, akiket a „kishajós” vitorlázás élménye szólít a Balatonra.  Miklós Finánczy Györggyel közösen a Vasasban, majd a Videotonban élsportolóként, olimpikonként rengeteg fejlesztést hajtottak végre például saját hajóosztályukon belül Finneken. Ilyen például a lekerekített deck, vagy a régi faárbócok fejlesztése. ifj Tuss Miklósról tehát elmondható, hogy nem csak vitorlázó, hanem, mint hajófejlesztő is több helyütt letette a névjegyét.

Fotó: Három Tuss

A kötet története elér egészen a sípályákig. Dr Tuss Miklós és ifjabb Tuss Miklós mellett a következő generáció Tuss Réka. Ő amellett, hogy eredményesen vitorlázott, ezzel is erősítve a családi hagyományt,  az olimpiai szálat a sí sportágában erősítette a kvalifikáció elérésével.

Fotó: Három Tuss

Toronyi András végül elárulta: ha bárki belemerülne egy olyan család történetébe melynek neve egyfajta „márka” a hazai vitorlázásban, mindenképpen érdemes kézbe vennie a kötetet. A fiatal vitorlázók számára pedig példa lehet arra, hogy a sportban lévő eredményesség miként vihető át dinasztiákon keresztül.

A Három Tuss című kötet megvásárolható az ismert vitorlásboltokban, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség irodájában is.

Borítókép:  Három Tuss