Egy évtizede épít hajókat az Amatőr Hajóépítők Közössége

Tíz év, mintegy száz hajó és ezer tag, így lehetne összefoglalni az Amatőr Hajóépítők Közösségének mostanra elért eredményeit. A társaság, valamint a hozzá kapcsolódó projektek nem titkolt célja, hogy megismertessék és megszerettessék minél több emberrel a hajóépítés örömét, emellett bizonyítsák, hogy néhány százezer forintból, ellenben sok munkaóra ráfordításával is vízre lehet szállni. Sőt még akár regattákon is részt lehet venni és jó eredményeket elérni. A tíz éves évforduló kapcsán Mezei Csaba amatőr hajóépítővel, a közösség alapítójával beszélgettünk.

VI: Hogy értékeled az elmúlt tíz esztendőt?

MCS: Körülbelül tíz évvel ezelőtt, magánemberként szerettem volna magamnak egy kenut. Az akkori piacon szétnézve nem találtam olyat, ami tetszett volna és megfelelt az igényeimnek. Elkezdtem az interneten kutakodni és találtam egyet, amit nagyon megtetszett. Ezt egy ausztrál tervező tervezte. Az egyik külföldi weboldalról megrendeltem a terveket, majd nekikezdtem az építésnek. Így kezdődött az egész. Írtam róla egy blogon és egyszer csak azon kaptam magam, hogy ezt több százan követik és kommentálnak, kérdeznek. Ekkor realizálódott bennem, hogy van Magyarországon igény az amatőr hajóépítésre.

Fotó: Amatőr Hajóépítők Közössége

Elkészítettem a hajoepitok.hu weboldalt, elkezdtem hajóépítési terveket fordítani. Ezek olyan hajók, amelyeket bárki otthon megépíthet egyszerű anyagokból. Nem kell hozzá különösebb szakértelem, kevés tudással is meg lehet építeni olyan hajókat, melyeknek a teljesítménye megközelíti a bolti, profi módon készített hajókét is.

VI:  Hogy kell elképzelnünk magát az építést. Mi kell hozzá? Ugye említetted, hogy szakképzés, szaktudás akár menet közben is jöhet. Mondjuk szeretnék megépíteni egy hajót, segítetek nekem tervekkel, de merre is induljak?

MCS: Ezen a tíz éves weboldalon már egy eléggé nagy anyag összegyűlt, komoly tudásbázissal. Rengeteg projektleírás, technológiai leírások, úgyhogy én mindig azt javaslom, hogy egy kicsit olvassunk, nézelődjünk és beszélgessünk hajóépítőkkel. Mi az online közösségi térben a weboldalon, fórumon segítünk egymásnak tanácsokkal, valamint egyszerű leírásokat is közzéteszünk. Most már mintegy tizenegy hajó konkrét leírása elérhető és megrendelhető a weboldalon. A bekerülés tulajdonképpen az adott hajó licensz díja, amit a tervezőnek juttatunk el. Itt pár ezer forintra kell gondolni. Ezekben az útmutatókban nagyon részletesen, az elejétől a végéig le van írva az építés módja.

Fotó: Amatőr Hajóépítők Közössége

A technika nagyon egyszerű, rétegelt lemezt használunk, valamint epoxigyantát amivel viszonylag könnyű bánni, nem kell hozzá különösebben műhely. Én azt gondolom, hogy száz hajóépítőből kilencvenkilenc sikeres munkát tud végezni. Kell hozzá persze kitartás, előzetes elhatározás, kutatás és ez akár egy több hónapos folyamat is lehet. Ugyanakkor vannak olyan hajók amelyeket akár pár nap alatt is meg lehet építeni.

VI: Nem olcsó mulatság a vitorlázás, viszont elképzelhető, hogy ti is tudtok mutatni alternatívát, ha valaki maga épít egy vitorláshajót. erre van példa?

MCS: Számos vitorláshajóval foglalkozunk. Vannak egyszerűbbek, mint például ez az OZ hajócsalád.

Fotó: Amatőr Hajóépítők Közössége

Ezek tényleg egyszerűek, csúnyának is szokták mondani, mert szögletes. Úgy néz ki, mint egy doboz, melynek az alja hajlított és lapos. Érdekes módon ezek hajók nagyon jó teljesítményre képesek, könnyen felúsznak. A vitorlájuk is egyszerű, hagyományos lugger vitorlázattal rendelkeznek, amit éppen azért választottunk, mert ezeket könnyű otthon, házilag is megvarrni akár ponyvaanyagból. Ezek az alapvitorlások 100-200 ezer forintból összehozhatók és remek lehetőséget nyújtanak, hogy a hajóépítés után a hajózást is megtanuljuk.  Ezek könnyű hajók, kis utánfutóra vagy csomagtartóra feltéve bárhová elvihetők. A legtöbb csónak kategóriába tartozik, így nem kell hozzá hajólevél vagy jogosítvány, így akár egy holtágban, vagy kisebb tavon is lehet vele vitorlázni.

VI: A Balatonra mennyiben alkalmasak ezek a hajók?

MCS: Alkalmas mindegyik. Ezekkel a hajókkal még az óceánon is mennek. Amerikában, Ausztráliában az ottani közösség tagjai óceáni versenyen is részt vesznek. Ezek a hajók semmivel nem tudnak kevesebbet mint egy dinghy, csak meg lehet őket házilag is építeni. Annyi talán, hogy esztétikailag nem mindenkinek felel meg. Ezzel szemben olcsók.

Fotó: Amatőr Hajóépítők Közössége

A hajók teljesen tenger és vízbiztosak, a Balatonon rendszeresen vitorlázunk velük, versenyeken is részt veszünk. Némelyik erősen stabil, így kezdő vitorlázóknak is erősen ajánlott.

VI: Sokszor hallunk szakemberhiányról. Te hogy látod? Van jövője a hajóépítésnek?

MCS: Sajnos a hagyományos hajóépítés kezd kihalni Magyarországon. A mesteremberek sok esetben nagyon idősek vagy már el is távoztak. Azt gondolom, hogy az amatőr hajóépítés egyfajta hiánypótlás. Megadja azt a lehetőséget, hogy házilag , fából akár hagyományos hajókat is létrehozzunk. Én nem nevezném szakmának, ugyanakkor van nem is egy olyan tagunk, aki amatőrként kezdte mára pedig már megrendelésre gyárt profi körülmények között hajókat.

VI: Említetted a versenyeket. Milyen regattákra készültök ezekkel a hajókkal?

MCS: A SVERT Kupán már többször részt vettünk és a tavalyi évben volt az első, amit mi már eredményként kezelünk. Egy Viola 14-es házilag épített vitorlás kenu-dinghy hibrid hajóval az öt méter alatti kategóriában a hetedik helyezést értük el, amire nagyon büszkék vagyunk.

Továbbra is szeretnénk részt venni versenyeken, és fejlődni folyamatosan.

VI: Miként lehet a közösséghez csatlakozni?

MCS: Nincs egyesület, vagy cég, ez egy baráti kör. A hajoepitok.hu oldalon valamint a közösségi csatornákon lehet mindet megtalálni és egy egyszerű regisztráció után elérhetővé válnak a különböző építési leírások valamint a fórum is. Nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.