Becsülik a klasszikusokat és a hagyományokat

Az idei nyár ismét bebizonyította, hogy komoly rangjuk van a klasszikus hajóknak, éppen ezért nem csoda, hogy sokan a „Balaton hercegnőinek” nevezik őket. És itt persze nem csupán a hajókat kell becsülni, hanem azok tulajdonosait is, akik folyamatosan gondozzák, ápolják őket, nem utolsó sorban rendre komoly bajnokságokon mérettetik meg saját és vitorlásuk tudását. Idén pedig megszületett egy olyan különdíj ami eddig még nem volt.

Csodálatos pillanatoknak lehettek tanúi idén a klasszikus hajók szerelmesei. Az idén 90 éves Dragon Szövetség éppen egy héttel az 51. Kékszalag előtt, július közepén tartotta bajnokságát Balatonfüreden, ahol nem csak a dragonosok, hanem más klasszikus hajók, így a cirkálók is felsorakoztak. Ezeknek a hajóknak nem csak történetük, hanem történelmük is van – fogalmaztak többen a vitorlázás iránt érdeklődő járókelők közül, akik a balatonfüredi móló nyugati végénél sétáltak.

A közös ünnep nem ért itt véget, hanem csaknem egy hónappal később folytatódott Balatonkenesén. Az idén huszonegyedik születésnapját ünneplő Tabu Kupára összegyűlt a klasszikus hajósok nagy része. dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, a Tabu Kupa alapítója elmondta: az ötlet a 80-as évekből, egy a starnbergi-tavon átélt, old timer hajóknak szervezett ünnepség élményéből ered. Itt fogalmazódott meg, hogy a Balatonnál is össze kell hozni egy találkozót ezeknek a hajóknak és legénységüknek.

A több, mint két évtized alatt a Tabu Kupa nem csupán egy Regatta, hanem egy fontos találkozási pont is. A szervezők nem feledkeztek meg azokról, akik sok évtizede vitorláznak. Az idén megalapított Tabu Kupa vándordíj mellett, különdíjat kaptak mindazon kormányosok, akik hetvenöt éves koruk felett sem engedik el a kormányt.

Ami 2019 nyarán elindult, közel sem áll meg, és úgy tűnik komoly igény van nem csak a klasszikus építésű hajókra, hanem a hozzájuk kötődő hagyományokra is.  Az idei Balaton Boat Show egy nagyon különleges és megható eseménynek is otthont adott. A nyitó napon szertartás keretében áldott meg Ferenc atya, egy akkor vízre került új Scholtz 8.8-as vitorláshajót.

A klasszikusok iránti szeretet és rajongás tehát egyre nő a Balatonon, és nem csupán ilyen találkozókon lehet megnézni a hajócsodákat és meghallgatni történetüket, hiszen szinte minden hétvégén láthatjuk őket a Balatonon, különböző versenyeken. Szeptember második hétvégéjén sokuk, köztük a Tabu is a Tihanyi-félszigetet kerüli meg a Magyar Vitorlás Szövetség évadzáró regattáján.