Balatontól a nemzetközi vizekig – ismét lehet szavazni az Év Vitorlázójára (FRISSÍTVE)

A Magyar Vitorlás Szövetség idén is közönségszavazással választja meg az Év vitorlázóját. 2020-ban talán minden eddiginél színesebb a mezőny, ugyanis a tagszervezetek képviselőinek javaslata alapján a legfiatalabbak is bekerültek a jelöltek közé. Idén két női és négy férfi versenyzőre adhatók le a szavazatok. Voksolni 2020. november 5- ig lehet.

A tagszervezetek ajánlása alapján a nőknél Érdi Mária, valamint Fehér Boróka a két jelölt, míg a férfiaknál Berecz Zsomborra, Vadnai Jonatánra, Németh Domonkosra és Siklósi Mórra szavazhatunk

Íme az idei jelöltek:

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Érdi Mária  a két évvel ezelőtti aarhusi Világkupán már a tokiói olimpiai kvótát is megszerezte, 2019-ben is sikeresen szerepelt a Japánban tartott előolimpia futamain, emellett több nemzetközi versenyen is előkelő helyen végzett hajóosztályában, a Laser Radialban. 2019-ben a harmadik helyet szerezte meg az Enosimában rendezett vitorlás előolimpián. Idén dobogóra állt az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a Kieler Wochén, ahol a világbajnok és az olimpiai bajnok mögött végzett harmadikként, majd részt vett Lengyelországban az Európa-bajnokságon.  Érdi Mária a gdanski kontinensbajnokságot a 33. helyen fejezte be. A sportoló, aki 2016-ban az olimpiai kvóta megszerzése után a 14. helyen végzett hajóosztályán belül a világversenyen, tavaly immáron hatodszorra  vívta ki teljesítményével a rangos elismerést.

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Fehér Boróka 2016-ban kezdett Optimistben versenyezni, első megmérettetése a Csoki Kupa volt. Az MVM-ben tanulta meg a versenyvitorlázás alapjait, később, Alsóörsre a Balatoni Yacht Club 1912-be igazolt és 2017-2020 között minden bajnokságot megnyert a lányok között, és válogatott kerettagként Európa-bajnokságokon is képviselhette a magyar színeket. 2019 márciusában egy Európa Kupa győzelemmel indított Koperban, majd kijutott a franciaországi Crozon-Morgat-ban rendezett EB-re is. Az előversenyen a regionális francia bajnokságon is részt vett, amit a lányok között megnyert, a fiúk között 2. lett, az Európa-bajnokságon pedig a lányok között Fehér Boróka, a 18. helyen (a nemzetek sorrendjében a 14.) végzett a 117 egység között.Fehér Boróka 2020 októberében a szlovéniai  Portorožban rendezett Európa Bajnokságon is megmérette magát, az arany csoport futamában a huszonnegyedik helyen szelte át a célvonalat, végül összesítésben 27. lett.

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Berecz Zsombor 2018-ban megnyerte Finn Dinghy hajóosztályban az aarhusi világbajnokságot, ezzel a magyar vitorlázás első világbajnoka aktív olimpiai osztályban. Egyúttal megszerezte az tokiói olimpiai indulás jogát. 2019-ben a Japánban tartott előolimpia futamait követően állhatott a dobogó legfelső fokára, az Európa Bajnokságon pedig minimális különbséggel csúszott le az első helyről. Az idei esztendőben Európa legjobbja is lett, miután megnyerte a Gdyniában megrendezett Európa-bajnokságot Finndingi osztályban, emellett szintúgy 2020-ban Révfülöpön is első helyen végzett a hajóosztályában rendezett Magyar Bajnokságon. Az ő vezetésével indul a magyar csapat a nemzetek közötti vitorlásversenyen, amelyet először 2022-ben rendeznek majd meg. Az SSL GOLD CUP az első vitorlázó világbajnokság, ahol 144 nemzetnek lesz lehetősége arra, hogy egyenlő feltételek mellett összemérhesse tudását.

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Vadnai Jonatán, a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője 2016-ban, Kiel-ben állhatott a dobogó legfelső fokára, a Laser Standard U21 VB-n.  Egy évvel később, az olimpiai Laser Standard osztály U21 korosztályos Európa-bajnokságán a francia Douarnenez-ben  második lett, csakúgy, mint a nieuwporti világbajnokságon. 2018-ban Gdyniaban a negyedik helyet érte el a Világbajnokságon, tavaly pedig megnyerte a Világkupát Genovában, a Balatonfüreden rendezett Európa Kupán pedig második lett. Az idei esztendőben megnyerte a Laser osztály országos bajnokságát, majd  a Gdanskban megrendezett Laser Európa-bajnokságon a fiatal magyar vitorlázó a kontinens kilencedik helyét szerezte meg.

Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Németh Domonkos, a THE-YKA versenyzője tavaly az olaszországi Anzioban rendezett finn dinghy junior világbajnokságon az U23 korosztályban és az U19-ben is indult. Az utóbbiban, a legfiatalabbak között végül az ötödik helyet tudta megszerezni, a teljes mezőnyben a 23. helyen zárt. Az idei U23 világbajnokságot, azaz a finnes Silver Cup regattát a franciaországi Canet en Roussillonban rendezték, ahol  sokáig az összetett 5. helyen állt, de a zárónapon rendezett három futamban mindannyiszor harmadik lett, ezzel feljött az abszolút összetett 4. helyére, úgy, hogy az U19-esek versenyét megnyerte. A hajóosztályának rendezett idei magyar bajnokságon pedig bronzérmet szerzett.

Fotó: Facebook

Siklósi Mór tizennégy éves, versenyszerűen 4 éve kezdett el vitorlázni, ekkor még a TVSK-ban, jelenleg pedig a Balatoni Yacht Club 1912 versenyzője.  Az idei ranglistán az előkelő negyedik helyen végzett. A magyar bajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel,  az idei év utolsó hazai OP ranglista versenyén, a BS Fűzfő Vitorlás Klub által rendezett Ada-Bau Kupán pedig az ötödik helyezést érte el. Idén kijutott élete első világversenyére. A 2020 októberében Portorožban rendezett Európa Bajnokságon Siklósi Mór a 87. helyen zárt.

Szavazni a fotókra, vagy ide kattintva lehetséges 2020 november 5. éjfélig.  

Az Év Vitorlázója díjat először 1970-ben Finánczy György vehette át. A vitorlázó finn osztályban részt vett az 1964-es tokiói és az 1972-es müncheni olimpián. Az 1968-as mexikói olimpiára politikai okokból nem küldték ki, pedig ebben az időben biztos érem esélyesként tartották számon. Csapatkapitányként, mint edző később részt vett a 2000-es sydney-i és a 2004-es athéni olimpián. Versenyzett a finn, a 470, a Soling, a Sudár Regatta, a 8OM Onde Design és az 50-es cirkáló hajóosztályokban, és mindegyik osztályban volt (sokszoros) magyar bajnok.