Badacsonyban a borkészítésbe is belekóstolhatunk

Javában zajlik a szüret Badacsonyban, és nagyon szép évjáratra készülnek a borászok. Akik nem csupán a hegy levét kóstolnák meg, betekintést nyerhetnek a borkészítés folyamatába, sőt izgalmas beszélgetéseken, előadásokon vehetnek részt, amelyek középpontjában a Badacsony és persze a borok állnak. Laposa Zsófia borásszal beszélgettünk.

A csodálatos idő, a húsz fok feletti hőmérséklet és a napsütés kiváló a szőlőnek, valamint a borászoknak is – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak adott interjújában Laposa Zsófia. A badacsonyi borász, a Hableány vezetője kifejtette: zökkenőmentesen zajlik a szüret, a beérkező szőlő pedig nagyon jó minőségű. Laposa Zsófia elárulta: már javában szedik a muskotályt és a szürkebarátot, jövő héten pedig a könnyedebb rizlingfajtákat kezdik szüretelni.

Fotó: https://www.facebook.com/LaposaBirtok/

Laposa Zsófia beszélt arról is, hogy a Hableány borászati üzem méltó körülményeket teremtett a borkészítéshez. Szerinte az átállás zökkenőmentes volt, és várakozásokon felül teljesít és biztosít minőséget az új üzem a korszerű eszközparkjával.  A borász szerint nem csupán a Hableány miatt kellett újítani, hiszen minden évjárat más, így a borászoknak is máshogy kell reagálni. Fontos alapvetésnek nevezte azt, hogy másolni nem szabad, mindig az adott évjárathoz kell alkalmazkodni.

Fotó: https://www.facebook.com/hableanybadacsony/

Az őszi hónapokban folyamatosak lesznek a programok a Hableányban – tette hozzá Laposa Zsófia. A szüret alatt is folyamatosan viszik körbe a vendégeket az üzemben, akiknek nagyon tetszik, hogy megismerhetik, miként készülnek a borok. A következő hetekben folyamatosak lesznek a szakmai rendezvények, valamint véradást is szerveznek.

Fotó: https://www.facebook.com/hableanybadacsony/

Az előttünk álló hétvégén is bővelkedik Badacsony a programokban: pénteken Laposa Bence és Kovács Tamás közös beszélgetős borestje hallgatható meg a Laposa Birtok teraszán. Szombaton Tapasok és borok, azaz laza egész napos kóstolás Laposa Lillával a friss Teraszon. Vasárnap kötetlen beszélgetésre és borozásra invitálnak minden érdeklődőt, ahol dr Laposa József mesél Badacsonyról, a régió borászatáról, történelméről, a Hableány múltjáról, és persze a szőlőművelés fejlődéséről.

Borítókép:  https://www.facebook.com/LaposaBirtok/