Az olimpiai kvótáért száll vízre Érdi Mári és Vadnai-testvérek Hágában

Az olimpiai kvótáért száll vízre az ötkarikás hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán Érdi Mária, valamint és a két Vadnai testvér, Jonatán és Benjamin.

A korábbi Laser, most ILCA néven futó osztályban kiváló esély mutatkozik a párizsi indulási jog megszerzésére, mivel 16 kvóta talál gazdára. A négyévente sorra kerülő, tíz hajóosztályt – plusz a mozgáskorlátozott vitorlázók számára kiírt kategóriákat – magába foglaló vb-n több mint 1200 versenyző vesz részt, és elkel a párizsi helyek többsége. A vb pénteken rajtol, Érdi Mária és a Vadnai testvérek először vasárnap szállnak vízre. A tíz futam után a legjobb tíz folytathatja szereplését az éremversenyben.

A kétszeres olimpikon Érdi Mária bronzérmet szerzett az olaszországi Andorában márciusban rendezett Európa-bajnokságon, ahol Vadnai Jonatán – többek között futamgyőzelmet is elérve – a nyolcadik helyen végzett. A fiatalabb Vadnai testvér, aki a világranglista negyedik helyére lépett előre, májusban éppen a vb előversenyén állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Érdi Mária pedig áprilisban a francia olimpiai héten lett negyedik.

“Egyformán top 10-es versenyzőkről van szó, akiktől jó szereplés várható”

– nyilatkozott az MTI-nek Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi feladatokat Ian Ainslie-vel közösen. A tokiói olimpia ezüstérmese hozzátette, a párizsi játékokon pontszerző lehet mindkét vitorlázó.

“Ott a helyük a világ elején”

-fogalmazott Berecz Zsombor. A férfiaknál Laserben az elmúlt két olimpiára Vadnai Benjamin jutott ki – ő szintén rajhoz áll Hágában -, miután mindkétszer megnyerte a “testvérharcot” Jonatánnal szemben.

(Fotó: BYC)

A szörfösöknél Sánta Bence és Bors Máté, illetve Szentiványi Sára indul a vb-n.

(Fotó: Magyar Szörf Szövetség)

Itt 11 nemzet szerezhet olimpiai részvételi jogot, a magyarok részéről ehhez nagy bravúrra lenne szükség. A hazai szörfösök esetében a jövő évi utolsó kvótaosztó versenyen nyílhat esély az ötkarikás indulás kiharcolására.

(Borítókép: World Sailing)