Akár nyolc nap alatt elsajátíthatók a vitorlázás alapjai

Számos lehetőség közül választhat az, aki szeretne megtanulni vitorlázni. Ugyanakkor az adott tanfolyam kiválasztásánál szakértők szerint nem csupán a tarifát kell figyelembe vennie az érdeklődőnek, sokkal inkább azt, hogy a képzés hány gyakorlati órát tartalmaz. Az alapokat ugyanis kizárólag a vízen lehet megtanulni. A tanfolyam ára iskolánként eltérő, kedvtelési célú vitorlás-kisgéphajós vezetői engedélyt 150-200 ezer forint körül lehet megszerezni a Balatonnál.

A kezdő szinttől a biztonságos alaptudásig legalább egy hat-nyolc napos tanfolyamot kell elvégezni – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak Balatonfüred Yacht Charter és Oktatóközpont Kft vezetője. Sarang Lajos kifejtette: a legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű gyakorlati képzési napon vegyen részt a tanuló, hiszen így lehet annyi gyakorlatot szerezni, hogy egy közepes szélben, biztonságosan útnak indulhasson a friss engedélyes vitorlázó. Beszélt arról is, hogy érdemes a vezetői engedély megszerzése után gyakorló tanfolyamokon is részt venni. Ezen alkalmakor elsősorban a kikötői manővereket gyakorolják, idegen kikötőben történő navigálással, horgonyzási gyakorlatokkal.

A szakember szerint, ha valaki vitorlázni tanul, a legcélszerűbb, ha a tőkesúlyos hajók vezetésén túl a jollék világát is megismeri. Az utóbbi „kishajók”-nak igen jó nevelő jellegük van, vízközeli élményt biztosítanak, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a tanuló folyamatosan figyelje a hajó viselkedését éppen annak borulékonysága miatt. Sarang Lajos szerint  a jollékon szerzett tudás sokszor nem elegendő a nagy, tőkesúlyos charterhajókon, ugyanis a vitorlázó nem sajátít el bizonyos kikötői manővereket, horgonyzási gyakorlatokat.

Sarang Lajos kitért arra is, hogy a tanfolyam kiválasztásánál nem feltétlenül az árnak kell döntenie. Ennél sokkal fontosabb, hogy hány nap gyakorlati oktatás van a képzésben. Átlagosan 130-140 ezer forintos árral dolgoznak a vitorlásiskolák, ugyanakkor lehetőség van a vitorlás képzés mellett a kedvtelési célú kisgéphajó vezeti engedély megszerzésére. A komplex jogosítvány ára a hatósági engedélyekkel együtt így 200 ezer forint körül mozog – tette hozzá a szakember.