A tavasz mellett a fejlesztések ünnepe is idén a mandulavirágzás Balatonakaliban

Az elmúlt időszakban több, a helyi lakosokat és az odaérkező vendégeket egyaránt kiszolgáló beruházást is átadtak Balatonakaliban. Az északi parti kistelepülésen az egykori Magtárházból közösségi épület és rendezvényhelyszín született. Emellett megtörtént a Balaton utca felújítása is, mely éppen a vendégeket köti össze Akali őslakosságával. Mindeközben indul az idén immár két hétvégére bővült, a mandulavirágzáshoz kapcsolódó fesztiválsorozat.

Egy napon két ünnepélyes átadóra is sor került Balatonakaliban március utolsó hetén, ami nem gyakori egy kistelepülés életében – mondta a vitorlazzitthon.hu-nak a polgármester. Koncz Imre kifejtette: felújították a Balaton utcát, amely a 71-es főúttól a vízpartig vezet. Ez a beruházás nem csupán a helyieket érinti, hanem kiszolgálja a hozzájuk pihenni vágyókat. A Balaton utca fizikailag ugyan elválasztja a nyaraló övezetet az őslakosok által lakott falurésztől,  ugyanakkor össze is köti az embereket. A helyiek, és az oda látogató, visszajáró vendégek között sok esetben barátság alakult ki – tette hozzá a településvezető.

Fotó: balatonakali.hu

A másik fejlesztés az egykori Magtárház felújítása, és új funkciókkal történő ellátása. Koncz Imre elmondta: új közösségi teret szerettek volna létrehozni, mely elsősorban a helyi fiataloknak ad lehetőséget megmutatkozásra, különböző programok megrendezésére. Hozzátette: a Magtárház rendezvényhelyszín és rendezvényszervező központ is egyben. Koncz Imre szerint elengedhetetlen lépést tartani a térség többi településével, céljuk pedig nem kevesebb, hogy néhány lépéssel előttük járjanak.

Fotó: balatonakali.hu

Koncz Imre hozzátette: településükön az aktív turizmus is jelentős. Kiemelte a mintegy ötszáz fős horgászegyesület tevékenységét, valamint az egyre több  kerékpárral túrázót. Elárulta azt is: a meglévő mellé újabb csónakkikötőt létesítenének, melynek tervezése már meg is indult.

Fotó: balatonakali.hu

A polgármester szerint nagy erőkkel készülnek az idei rendezvényeikre. Ebben az évben a mandulavirágzáshoz kapcsolódó fesztivált két hétvégén át tartják, melynek keretében lesz mandulaáldás, mandula lovagrend kikiáltás, nem utolsó sorban nyitott pincékkel várják az érdeklődőket.  Koncz Imre hozzátette: kiemelt rendezvényük még a tavaszi időszakban Szent Iván éjszakájára koncentrál. Ilyenkor egy különleges tűzkereket gurítanak végig a fő utcán, egészen a Balatonig.

Borítókép:  balatonakali.hu