A hazai vitorlázás is becsatlakozik a nemzetközi e-sportba– rajtolhatnak a Virtual Regatták

Hazánkban még talán gyermekcipőben jár, ugyanakkor világszerte egyre népszerűbb a World Sailing Virtual Regatta programja. Itt nem csupán egy számítógépes játékról van szó, ugyanis a platform – mely bárki számára elérhető – fontos eszköz a versenyszabályok, a vitorlázás elméleti alapjainak elsajátításához. Mindemellett olimpiai helyszíneken és pályákon próbálhatjuk ki tudásunkat a virtuális térben, az éppen valós szélviszonyokban. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020 október 13-i ülésén döntött: becsatlakozunk abba a rendszerbe, amelyben több százezer sportoló versenyez. Most a nemzetközi versenybíró, a tapasztalt vitorlázó és Virtual Regatta versenyző, az Optimist edző és persze a Magyar Vitorlás Szövetség szemüvegén keresztül vizsgáljuk meg a Virtual Regatta mibenlétét.

“Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia” – fogalmazott a Vitorlázz Itthon-nak a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András elmondta: a Szövetség elnöksége október 13-i ülésén meghozta a döntést, mely szerint 2021-re a Magyar Vitorlás Szövetség megveszi a magyar bajnokságok jogát és átadja azt tagszervezeteinek versenyszervezés keretében. A főtitkár úgy látja: a világbajnoksághoz való kapcsolat fontos az e-sportban is. Felidézte, hogy a világbajnokság döntőjét minden évben a World Sailing éves konferenciáján vívják. Holczhauser András szerint az a tudásbázis, amellyel a jövő évben rendelkezünk majd, akár elegendő lehet arra is, hogy a legnagyobb hazai versenyünk, a Kékszalag mellé is lehessen Virtual Regattával kapcsolatos versenyt vagy programot szervezni.

Fotó: Balatonfüredi Yacht Club 

Az alkalmazást, mely telefonról, tabletről és böngészőből is elérhető három éve dobták piacra, mégpedig úgy, hogy elkezdtek versenyeket rendezni. Ez már a harmadik év, hogy E-Vitorlás Világbajnokságot is tartanak – mondta el a Vitorlázz Itthon-nak Böröcz Bence nemzetközi versenybíró. Kifejtette: az ikonikus helyszíneket igyekeztek lemodellezni a fejlesztők. Ennek célja, hogy a játékosok eljuthassanak akár olimpiai pályákra. Amellett, hogy stilizáltan látszik a partszakasz, valós szélviszonyokat biztosít a program, amely a környékre jellemző. Így a szél változása akár irányban, akár erősségben megjelenik a játékban.

Böröcz Bence elárulta: a vitorlázás versenyszabályainak egy adaptált változata alapján működik egy motor a játék mögött, amely a büntetéseket osztja ki szabálysértések esetén. A virtuális versenyszabályokat pedig úgy készítették el, hogy a lehető legjobban lekövesse azt, amit valójában a vízen is tapasztalunk. Ilyen szempontból szabályismereti fejlesztésre mindenképpen hasznos a játék, valamint a taktikai lépések fejlesztésére is alkalmas. Böröcz Bence szerint akik a Virtuális versenyen dominálnak azok első sorban jó vitorlázók valós körülmények között is – látni olimpikonokat, világbajnokokat is, de jó platform azoknak is, akiknek nincsen lehetőségük valós körülmények között vitorlázni.

Fotó: Balatonfüredi Yacht Club 

Dr Ferenczy Kristóf gyerekkora óta vitorlázik, Optimistben, Laserben és Finn Dinghy-ben vitorlázott évekig, majd nagyhajózott. A Virtual Regattával körülbelül másfél évvel ezelőtt ismerkedett meg és az fogta meg benne, hogy a szabályrendszere követi a valós szabályrendszert.  A vitorlázó szerint a vízen szerzett tapasztalatok felhasználhatóak, de természetesen teljesen más ez a verseny. A Virtual Regatta világában is nagyon figyelni kell a rajtra, hogy az pontos legyen, emellett akárcsak a való életben fontos a tiszta szél, és hogy Lee, vagy Luv rajtot veszünk.

Dr. Ferenczy Kristóf – aki a legutóbbi, a Balatonfüredi Yacht Clubban rendezett házibajnokság győztese úgy véli: a játék mindenféleképpen alkalmas a vitorlázás népszerűsítésére, ugyanis aki kipróbálja virtuális térben a sportágat, nagy valószínűséggel a való életben is hajóba ül majd.

Fotó: Balatonfüredi Yacht Club 

Edelényi Szabó Viktor, a Balatonfüredi Yacht Club Optimist edzője a legkisebbekkel foglalkozik, akik most ismerkednek a vitorlázással. Tapasztalata szerint a Virtuál Regatta egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket játékos módon vezessék be a versenyvitorlázásba. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy számos versenyszituációt átnézzenek közösen, hiszen rövid időn belül több futam vitorlázható végig, majd elemezhető. Edelényi Szabó Viktor szerint az e-vitorlázás természetesen helyettesíteni nem tudja a valós vitorlázást, viszont taktikai és versenyelméleti tételeket gyorsabban megérthetnek a fiatalok azáltal, hogy nem egy fehér tábla előtt kell ülni, vagy egy prezentációt nézni, hanem mozgásokban követhetik végig a rajthelyzeteket, az elsőbbségadást, vagy esetleg egy bójakerülési szituációt. Emiatt talán egyszerűbb is egy fiatalnak, hogy miként néz majd ki ez a valóságban. Emellett igen megmozgatja a gyerekek fantáziáját, hogy vajon milyen lehet olyan pályán vitorlázni ahol olimpikonjaink, vagy esetleg kipróbálni egyedül egy Amerika Kupás hajót, az F50-et.

Fotó: Balatonfüredi Yacht Club 

A Balatonfüredi Yacht Club értesüléseink szerint már most az idei őszi valamint téli  hónapokban havi rendszerességgel szervez bajnokságokat, amihez folyamatosan várják majd a jelentkezőket.

További információk: a Virtual Regatta honlapján érhetők el. Regisztrálni böngészőből itt lehet, iOS okoskészülékre a program erről a linkről, Android okoskészülékre pedig innen tölthető le.