Nagyhajós Országos Bajnokság 2022

A Magyar Vitorlás Szövetség által szervezett Nagyhajós Országos Bajnokság több pályán, több hajóosztálynak megrendezett bajnokság.

Az év legnagyobb versenye, a Kékszalag Raiffeisen Nagydíj után, máris a hajóosztályok számára talán legfontosabb verseny következik. Annak a kilenc hajóosztálynak biztos, amely részt vesz a Nagyhajós Országos Bajnokságon, ami csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. A Magyar Vitorlás Szövetség rendezésében lebonyolításra kerülő ob-n a 15-ös jolle, a 25-ös jolle, a Scholtz 22, a 33-as, a Sudár Sport, a Regina, a 11mOD, a Nautic és az X35 Hungary osztályok hajói indulhatnak és versenyezhetnek a magyar bajnoki címekért.

A versenykiírás szerint, a helyezések tíz futam alapján dőlnek majd el, ugyanis ennyi lebonyolítását tervezi az MVSZ. Az országos bajnokság érvényességéhez négy futamra van szükség. Öt futam után a legrosszabb futameredményt kiejthetik a versenyzők, amennyiben pedig sikerülne nyolc, kilenc, vagy tíz futamot megrendezni, akkor a két legrosszabb eredmény ejthető ki.

A versenypályák a Balatonfüred, Alsóörs, Siófok, Zamárdi, Tihany határolta területen kerülnek kialakításra, és up&down pályákon mérhetik össze tudásukat a versenyzők. A verseny csütörtökön a megnyitóval és kormányosi értekezlettel kezdődik.